promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra kell majd szájmaszkot hordani? A szakértők szerint nem ártana átgondolni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre több szakember vélekedik úgy, hogy vissza kellene hozni a szájmaszk használatát.

Az elmúlt 24 órában 859 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, és ez 89%-kal magasabb, mint az egy héttel korábbi adat, tehát a járvány elkezdett erősödni így az őszi időszakra. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 30 418 főre emelkedett.

Zacher Gábor szerint vissza kellene vezetni a maszkhordást zárt térben. Sokan az őszi időszakban fel is szokták tenni a szájmaszkot, főleg bevásárlásnál, illetve a tömegközlekedésen. Kezet mosni persze mindig kell, de emellé az se baj, ha továbbra is tartjuk a távolságot, és időnként lefertőtlenítjük a telefonunkat, amit minden nap a kezünkbe veszünk.

A közösségi élet úrjaindításáért felelős operatív törzs vezetője, Novák Katalin anno úgy nyilatkozott, hogy ha később szigorításokra is kerül sor, akkor főleg a védettségi igazolványnak szánnak fontosabb szerepet. Ez persze nem zárja ki azt, hogy ne dönthetnének ismét úgy, hogy néhány helyen kötelező maszkot hordani.

Oroszi Beatrix epidemiológus a kormány egyik tanácsadója, és egy konferencián arról beszélt, hogy ahol nem elég magas (80% feletti) az átoltottság, ott az embereknek el kell fogadniuk egy „B tervet”. Szerinte a közösségi maszkhasználat és a távolságtartás visszavezetésére, a védettségi igazolvány alkalmazására lehet szükség a vírus felügyelet alatt tartása érdekében.

A szakért három forgatókönyvet is bemutatott:

  1. A "jó" forgatókönyvben 1,2-es az R-mutató, lapos lesz a járványgörbe és lassan elfogynak a fertőzésre fogékonyak.
  2. A "rossz" forgatókönyv szerint fennmaradnak az átoltottság szerinti földrajzi különbségek, csökken az idő múlásával az immunitás, további szezonális hatások érvényesülnek, az R-mutató tovább nő, és a kórházi kezelések, halálesetek száma nem tartható alacsonyan, elnyújtott plató várható – lezárásokra ebben a forgatókönyvben sem lesz szükség, de időben meghozott nem-farmakológiai intézkedéseket kell tenni.
  3. A "csúf" forgatókönyvben az egészségügyi ellátórendszer a pandémia közel 20 hónap után kimerül, jelentős fogékony populációt ér még el a vírus, és kontrollálhatatlan új tényezők (pl. új variáns, nagy influenzajárvány) jelentkeznek.

Oroszi Beatrix úgy látja, hogy az alapimmunizálás része lehet majd a harmadik oltás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás