promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mikor törlik el végre az óraátállítást? A szakértó válaszolt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint is ideje lenne eltörölni az óraátállítást.

Az Európai Parlament 2019-ben döntött úgy, hogy eltörlik az óraátállítást. Az uniós tagállamoknak most kellett volna megegyezniük arról, hogy a téli vagy a nyári időszámításra akarnak-e átállni, de nem született döntés.

Ezt azt jelenti, hogy 2021. október 31-én hajnali három órakor hajnali kettőre tekerjük vissza a mutatót. Itt legalább egy órával tovább alhatunk, de sokaknak így is nehéz az átállás.

Amíg a tagállamok folyamatosan variálnak, és nem tudnak dönteni, addig sajnos marad az óraátállítás.

„Nincs értelme az óraátállításnak, és ezt az Európai Unió is nagyon okosan felismerte. Igaz, hogy eltörölte az óraátállítást, de az országoknak szabad kezet adott abban, hogy kiválasszák, a nyári vagy a téli időszámítást szeretnék. A politikai és gazdasági érdekek mentén azonban nehéz dönteni, komoly összehangoltságra van szükség. Az eredmény pedig látszik is: a cseheken kívül senki nem döntött még. Náluk öt évig biztosan marad az óraátállítás”

- nyilatkozta a Blikknek G. Németh György egyetemi docens, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

A szakember hozzátette, hogy főleg az idősek, a betegek és a gyerekek lesznek fáradtabbak az óraátállítás utáni időszakban. Azt ajánlotta, hogy aki teheti, az előbb kezdje meg felkészíteni a szervezetét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás