promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: tanuld meg a magyar Nobel-díjasok neveit! Olyan tudásra tehetsz szert, amellyel bárkit lenyűgözhetsz
Borítókép:  Profimedia/Alfred Nobel
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg Nobel-díjasunk van, így tuti, hogy nem tudjátok felsorolni mindegyikük nevét.

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus alapította, méghozzá 1895-ben kelt végrendeletével, amelyben azt kérte, hogy vagyonának kamataiból minden évben részesedjenek azon jeles kémikusok, fizikusok, a fiziológia, az orvostudomány, illetve az irodalom jeles képviselői, valamint az a személy, aki erőfeszítésével hozzájárult a Föld békéjének fenntartásához.

1968-tól osztják ki a közgazdasági Nobel-díjakat. Ezzel egészült ki az eredeti elképzelés.

A díjak átadására minden évben Alfred Nobel halálának évfordulóján, azaz december 10-én kerül sor. Magyarországnak is számos Nobel-díjasa van, attól függ, hogy nézzük, 9 és 16 között változhat a számuk. A BBC korábban egy olyan listát készített, amelyen 9 magyar Nobel-díjas szerepel, más listákon azonban általában 16 nevet tüntetnek fel hazánk mellett.

Kvízünkben 8 kérdést teszünk fel a magyar származású Nobel-díjasokat illetően. IDE kattintva később megnézhetitek ezt a 16 nevet, illetve a kvíz alatt elhelyezett videóban is megismerhetitek hazánk díjazottjainak listáját.

Az ideó díjátadó azért is lesz izgalmas, mivel Karikó Katalinnak nagy esélye van, hogy megkapja az orvostudományi Nobel-díjat.

(Forrás: Wikipedia, FMC)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás