promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
50 évig kihaltnak hitt ragadozó tűnt fel Magyarországon - kevesen ismerik a kilencvenes években hazánkba visszatért aranysakál történetét
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdekes sztori egy állatról és a háborúról.

Az aranysakál, vagyis más néven a nádi farkas, réti farkas, toportyán vagy csikasz Európa délkeleti részén és Ázsia mediterrán vidékein honos. Besorolását tekintve a róka és a farkas közötti köztes helyet elfoglaló ragadozó. Magyarországon a 19. században is nagyon elterjedt volt a jelenléte, egészen a Kárpát-medence északi részéig megtalálható volt.

Ám az élettere egyre jobban visszaszorult, és az 1940-es években néhány kósza észleléstől eltekintve, a térségben csupán Bulgáriában éltek példányai.

1940 és 1990 között hazánkban nem találtak szaporodó párt, csupán néhány kósza aranysakálról érkezett bejelentés az illetékesekhez. Magyarországon már kihalt fajként regisztrálták.

Bulgáriában később védetté nyilvánították, majd a számuk rohamosan elkezdett nőni. Sőt, a környező országokban is egyre több lett belőlük. Az 1990-es évek elején pedig Magyarországon is újra megjelentek, főleg a déli megyékből érkeztek jelentések a jelenlétükről. 2014-ben már 9 ezer aranysakál élt az országban.

Az elbeszélések szerint újbóli megjelenése Magyarországon egy szomorú eseményhez kapcsolódik, mivel a délszláv háború zaja űzte őket újra Magyarországra, a harcok alatt kezdtek egyre jobban északabbra húzódni a volt Jugoszlávia területéről a déli megyéinkbe.

Az aranysakálok hangja nagyon különleges, olyan, mintha gyereksírást hallanánk.

(Forrás: Wikipedia, Magyar Nemzet, 444)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás