promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg jó, ha összekeverjük a vakcinákat? Ha harmadik oltást tervezel, akkor ezeket nem árt tudnod!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koronavírus elleni harmadik védőoltásnál az oltóanyag kiválasztása komoly megfontolásokat igényel, de alig áll a rendelkezésre megalapozott tudományos információ.

Még mindig nagy vita tárgya, hogy szükség van-e a harmadik koronavírus elleni vakcinára és, ha igen, akkor melyiket lehet kombinálni az első kettővel. Egyáltalán jót tesz-e, hogyha más vakcinát adnak be. Az Egészségkalauz cikke szerint alig-alig áll rendelkezésre megalapozott tudományos információ és a helyzet a vektor alapú oltóanyagoknál a legkomplikáltabb.

Ezek közé a Szputnyik V, az AstraZeneca és Johnson&Johnson tartoznak. 

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag nincsenek megalapozott információk arra vonatkozóan, hogy a különféle vakcinák keverése, vagy ugyanannak az oltásnak a harmadszorra való felvétele mekkora védelmet kínál a megfertőződéssel vagy a súlyos megbetegedéssel szemben, a harmadik vakcina beszúrása és a vakcinák keverése a mindennapi gyakorlat része. Mindez nem kis kavarodáshoz vezet. 

Hogy segítsünk kicsit kibogozni a szálakat összegyűjtöttük, hogy mely oltóanyagoknál lehet harmadszor is ugyanazt a vakcinát alkalmazni.

Az mRNS-alapú és az elölt vírusos vakcináknál - Sinopharm, Moderna, Pfizer - lehet ugyanazt alkalmazni, míg a vektor alapú vakcináknál - Szputnyik V, AstraZeneca és Johnson&Johnson - jelenleg NINCS egységes álláspont, így jellemzően nem lehet ugyanazt a vakcinát alkalmazni, mint az első kettőnél. Tehát, akik ezen vakcinát valamelyikét kapták, azoknak tipikusan mRNS- (Pfizer, Moderna) vagy elölt vírus alapú (Sinopharm) oltást javasolnak.

Természetesen több hónapba fog kerülni, mire fény derül majd arra, hogy mit mivel lehet/szabad/tilos/érdemes kombinálni. Summázva a jelenlegi helyzetet: a vektor-alapú oltásokkal való újraoltás (egyelőre) egy erősen ingoványos, alig ismert, szürke foltokkal tarka terület!

(via: Egészségkalauz)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás