Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Tragikus véget ért egy amerikai rakéta bemutatkozó repülése - videó

Tragikus véget ért egy amerikai rakéta bemutatkozó repülése - videó

Tech & Tudomány

Tragikus véget ért egy amerikai rakéta bemutatkozó repülése - videó

Tech & Tudomány

MD 07:37

Már az első pillanatokban látni lehetett, hogy baj van. Hogy mi okozta a hibát még vizsgálják.

Szerencsétlen véget ért egy amerikai cég új hordozórakétájának bemutatkozó repülése. Magyar idő szerint szeptember 3-án 3:59 perckor indult a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról egy magánfejlesztésű, kis űreszközök alacsony pályára állítására készült rakéta.

Ez volt az űreszköz első próbarepülése, ám a kockázatos start ellenére több apró műholdat vitt magával. Ugyan a különböző célokat szolgáló műholdak ingyenesen kaptak lehetőséget az űrbe jutásra, ám ez egyelőre csak álom marad.

A Firefly Aerospace kilövésének első perceiben látszódott, hogy valami nem stimmel, nem érte el a kívánt időben a megfelelő sebességet, majd bukdácsolni kezdett, végül felrobbant. Egyelőre vizsgálják, hogy mi okozhatta a hibát.

Mindenesetre, ha sikerül orvosolni a problémát ez a típusú rakéta nagyobb tömeg pályára állítására lesz képes, mint a Rocket Lab Electron rakétája, ami nem hibamentesen, de sokszor repült már.

A cégnek folyik egy másik fejlesztése is, a Firefly Beta, de terveik között szerepel egy holdi leszálló űrszonda, egy ironhajtóműves űrvontató és űrrepülők fejlesztése is.

 

Borítókép: Profimedia