promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelem! Ezzel a kamu telefontöltő kábellel akár az összes adatodat ellophatják a készülékedről!
Borítókép:  Lucas Ropek/Hak5
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Hak5 kábele úgy néz ki, mintha az Apple készítette volna, de valójában egy hacker cég gyártja. 

Tisztára a Mr. Robotra hasonlít ez a sztori: képzelj el egy ártalmatlannak tűnő USB-villámkábelt, amely a gépedhez csatlakoztatva valójában segít a hackereknek ellopni az összes adatot az iPhone-odról, és rosszindulatú programokat juttatni a készülékedre. Bár ez tényleg úgy hangzik, mintha a tévésorozatból származna, de meglepő módon, valóban létezik.

A Motherboard nemrég írt egy ilyen trükkös kis termékről, amelyet a Hak5 kiberbiztonsági cég árul, és feltalálója, MG biztonsági kutató után "OMG kábel"-nek neveztek el. A kábel, amely szinte pontosan úgy néz ki, mint egy Apple Lightning kábel, és USB-C vagy USB-A formátumban árulják, egy rejtett chippel van feltöltve, és lehetőséget ad a felhasználónak arra, hogy távolról adatokat lopjon vagy rosszindulatú szoftvereket telepítsen a MacBookokra, iPadekre és iPhone-okra. A terméket, amelyet korábban a 2019-es DEFCON kiberkonferencián már bemutattak, behatolásvizsgálati eszközként használják.

Úgy működik, hogy a csatlakoztatást követően az OMG lényegében egy wifi hotspotot hoz létre, amelyhez aztán egy távoli felhasználó csatlakozhat. Onnan a termékhez tartozó online felület lehetővé teszi a hacker számára, hogy rögzítse és naplózza a célkészülék tevékenységét. A Hak5 szerint a keylogger akár 650 000 billentyűleütést is naplóz. 

A YouTube-on elég sok videó található, amelyek végigvezetik, hogyan működik az egész. Példaként itt van egy David Bombal tech vloggertől:

Természetesen elképzelhető néhány elég aljas forgatókönyv ezzel a termékkel kapcsolatban. Ahhoz, hogy egy kém feltörje a mobiltelefonodat, mindössze annyit kell tennie, hogy megvárja, amíg például kimész a mosdóba egy kávézóban, majd lopakodva kicseréli az aktuális Lightning-kábelt az OMG-re. Onnan már csak egy kis távoli trükközés, hogy az összes adatodat visszaküldjék a saját szerverükre.

Bár a funkcionalitás földrajzi határai korlátozottak, a jelek szerint elég nagy távolságból is működik.

"Kipróbáltuk Oakland belvárosában, és több mint 1 mérföldes távolságból is képesek voltunk a hasznos terhelést kiváltani."

- mondta MG a Motherboardnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás