promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő felfedezés! Titokzatos képződményekre bukkantak a grönlandi jégtakaró alatt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rejtett csodára bukkantak a kutatók Grönland jégtakarója alatt.

Fridtjof Nansen, az első Grönlandon átkelő expedíció vezetője egyszer úgy fogalmazott: 

„A jég végtelen kalandjára leltem az Északi-sarkvidéken, amely mély és tiszta, mint a végtelen.”

Azonban Nansen, aki 1888-ban tette meg útját, még nem tudhatott azokról a rendkívüli csodákról, amelyek a síléce és a jeges táj alatt rejtőztek.

A fejlett technológiának köszönhetően azonban nemrég a szemünk elé tárult a Grönland 3000 méter vastag jégtakarója alatt megbúvó táj, amely feltárja előttünk a sarkvidék múltját és jövőjét. 

A grönlandi jégtakaró alatt a világ leghosszabb kanyonja húzódik

A 760 kilométer hosszú kanyon Grönland középső részének legmagasabb pontjától az északnyugati parton fekvő Petermann-gleccserig húzódik. Hosszabb, mint a kínai Yarlung Tsangpo Grand Canyon, amely 496 kilométerével a bolygó leghosszabb ténylegesen látható kanyonja.

Láthatatlan hegyek

A sziget több évtizedes radarral történő feltérképezése kimutatta, hogy a vidék hatalmas hegyvonulatokat és a jégtakaró alá merülő fjordokat is rejt.

Egy ősi tó

Több százezer vagy millió évvel ezelőtt, mielőtt Grönlandot elborította a jég, egy hatalmas, ősi tónak adott otthont. A tó ma már csak egy üledékkel teli mélyedés, valamikor azonban 250 méter mélyen vízzel volt tele, és legalább 18 különböző patak táplálta.

A fagyréteg alatt Grönlandon meteorbecsapódás nyomaira, olvadékvízzel töltött ékszerszerű tavakra és többmillió éves növények tökéletes őskövületeire is bukkantak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás