promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon para: az egyik űrhajós szándékosan kilyukasztotta az űrállomást?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hölgy trombózist kapott odafönt, és az egészsége miatti aggodalom vezethetett a tetthez.

Az oroszok azzal vádolták meg az amerikai űrkutatási hivatalt (NASA), hogy az egyik asztronautája, Serena Auñón-Chancellor direkt fúrt egy kis lyukacskát a Nemzetközi Űrállomás (ISS) falába 2018-ban, hogy hamarabb visszarendeljék őket a földre.

Az űrhajós hölgy állítólag akut pszichológiai krízisbe került odafönt, ezért folyamodott az elképesztően veszélyes megoldáshoz. Trükkösen az űrállomáshoz csatlakozó orosz Szojuz űrhajó külső falát rongálta meg, mintha mikrometeorit okozta volna a levegő elszivárgásával járó sérülést.

A NASA szerint nincs egyértelmű bizonyíték a szándékos tettre, tény azonban, hogy a 2 milliméteres lukacska spekulációkra teremt lehetőséget. A gyártási hibától a szabotázsig lényegében bármi szóba kerülhet.

Az oroszok szerint egyértelmű a szándékosság, és azt a Serena Auñón-Chancellort vádolják vele, aki trombózist kapott az űrállomáson, és az állapota miatti aggodalom vezethetett végül nála lelki krízishez.

Az ISS megrongálása természetesen nem egyszerű csínytevés volna, hiszen a tettes emberéletekkel játszana. Az űrállomás egy 100 milliárd dollár értékű laboratórium, amely 400 kilométerrel a felszín fölött halad földkörüli pályán.

2000 óta az oroszok és az amerikaiak rotációban küldik fel az embereiket. A NASA mostanában azon gondolkodik, hogy 2024 után már nem kellene meghosszabbítania ezt a kutatási programját, hanem a pénzt inkább a Hold- és a Mars-programok felgyorsítására fordítaná.

A 2 milliméteres lyukon át természetesen szökni kezdett a levegő, de az űrhajósok epoxi gyanta és géz segítségével el tudták hárítani a problémát. A NASA szerint a fent lévő emberek nem voltak igazi életveszélyben, mert ilyen esetekben az űrállomáshoz csatolt mentőjárművel vissza tudnának térni a Földre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás