promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt az áttörés! Millióknak jelenthet megoldást az új zsírégető terápia?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nemrégiben a kutatók egy hihetetlen kezelési lehetőségre bukkantak.​

A történelem egyik legjelentősebb gyógyszerét – a penicillint – véletlenül fedezték fel. Az ilyen és ehhez hasonló véletlenek is csak azt bizonyítják, hogy milyen bonyolult és kiszámíthatatlan is a tudomány.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói is efféle elképesztő véletlenbe botlottak, amikor a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének keresése közben rábukkantak egy potenciálisan hihetetlen súlycsökkentő kezelésre. 

Eredményeiket a kutatók a Science nevű folyóiratban közölték. A tanulmány szerint laboratóriumi egerek egy csoportján kísérleteztek a 2-es típusú cukorbetegség újfajta kezelésének kifejlesztése érdekében, amikor a kísérlet egészen elképesztő fordulatot vett. 

Az egerek testét váratlanul valamiféle zsíros anyag lepte el.

A különös anyag teljesen elborította az állatokat, és amikor a kutatók elemezték, rájöttek, hogy valójában zsír borította el a testüket.

Az egerek a kezelés hatására közvetlenül a bőrükön keresztül veszítettek zsírjukból.

A kísérlet során a rágcsálók teljes zsírtömegük felét vesztették el, beleértve egy különösen veszélyes zsírformát, a zsigeri zsírt.

„Zsigeri zsírok vagy más néven viszceláris zsírok mindenkiben vannak: a májat, a szívet, a veséket és a hasnyálmirigyet borítják be, ezzel védve őket a külső behatásokkal szemben. Az viszont már egyáltalán nem mindegy, mekkora mennyiségben képeznek védőburkot. Ezek a típusú zsírok ugyanis jóval veszélyesebbek, mint a bőr alatti zsírpárnák. A zsigeri zsír hormonszerű anyagokat – például stresszhormont, gyulladási faktorokat – termel”

– olvasható a hazipatika.com oldalán. 

A Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak véletlen felfedezése tehát jelentős változásokat hozhat, hiszen az egész világon továbbra is küzdenek a növekvő elhízási arányokkal – Európában a felnőtt lakosság 30–80 százaléka túlsúlyos. 

Ráadásul ez az új, lehetséges terápia a testsúlycsökkenés előnyei mellett hatásos lehet az olyan bőrbetegségek, mint például az ekcéma kezelésében is. 

Természetesen a tanulmány egyelőre csak egy kutatási irányt mutat be – mielőtt a módszert szzéles körben alkalmazni lehetne, mindenekelőtt humán vizsgálatokra és rengeteg további kutatásra van szükség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás