promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Evolúciós csapda: műanyaggal táplálkoznak a fiatal tengeri teknősök
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egyre súlyosabb műanyag-szennyezés miatt a fiatal tengeri teknősök nagymennyiségű műanyagot nyelnek le. Élőhelyük, az óceán, amely valaha ideális volt a fejlődésükhöz, napról napra veszélyesebb a számukra.

Egyre több tudós kutatja, hogy milyen hatással van a műanyag a vadonélő állatokra.

A tanulmányok borzasztóbbnál borzasztóbb eseteket tárnak fel a tengeri állatok súlyos sérüléseiről és pusztulásukról. 

Egy nem olyan régi kutatás becslése szerint csak 2010-ben 4,8 és 12,7 millió tonna műanyag került a világ óceánjaiba. Az ausztrál kormány a közelmúltban végzett vizsgálata szerint 80 különböző faj, köztük egyre több teknős hal bele a szennyezésbe.

A kutatók szerint a fiatal tengeri teknősök számára a műanyag jelenléte a világ olyan evolúciós alkalmazkodást követel meg, amely veszélybe sodorhatja őket.  

A teknősök összes fajtájában – kivéve a cserepesteknősöket, amelyek közül csak hét példányt vizsgáltak – műanyag törmelékeket találtak a gyomor- és bél traktusukban. 

Egyelőre nem világos, hogy a műanyag lenyelése milyen hatással van a fiatal élőlényekre, nagy valószínűséggel azonban egy populáció szinten káros jelenségről van szó 

– mondta Dr. Emily Duncan, a Cornwalli Exeter Penryn Campus Ökológiai és Természetvédelmi Központjának munkatársa és a tanulmány társszerzője. 

A fiatalkorú tengeri teknősöknek általában még nincs speciális étrendjük – bármit megesznek, akár a műanyagot is.

Mark Wright, a Természetvédelmi Világalap tudományos igazgatója, aki nem vett részt a tanulmányban, azt mondta, hogy a tengeri teknősök hét fajtájából hatot kihalás fenyeget, és a műanyagszennyezés csak egy újabb veszélyforrás erre nézve.

„Viszonylag kevés fiatal tengeri teknős éli túl az első évet, ezért elengedhetetlen, hogy csökkentsük a fenyegetéseket ezen egyedülálló fajok hosszútávú fennmaradásának biztosítása érdekében”

–mondta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás