promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs dolgot találtak Velence alatt, több ezer éve nyugszik a tenger mélyén, arra várt, hogy végre felfedezzék
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók szonárral merültek le a Velencei-lagúna legaljára, és római utak maradványaira bukkantak.

A felfedezés pedig arra utal, hogy már Velence 5. századi alapítása előtt is jelentős települések lehettek a mai város területén - írja a Földjáró a Heritage Daily cikkére hivatkozva.

A régészeti szakoldal azt is megjegyzi, hogy a Római Birodalom idején a helyszín még a szárazföldről is könnyen megközelíthető volt, így könnyen be tudták kapcsolni azt a kereskedelmi vérkeringésbe, amelynek egyik kulcsa a kiváló minőségű út volt már a római uralom idején is.

Fantina Madricardo kutató és kollégái szonárral egyelőre az út mellett 12 egykori építmény maradványait is felfedezték. Az építmények 2,7 méter magasak és 52,7 méter hosszúak, de találtak egy nagyobb épületet is, amely valsózínűleg a kikötő egyik fontos helye lehetett.

A szakértők szerint a most megtalált út a Veneto régió római kori útjának hálozatához csatlakozott.

A kutatók eddig csak nehézkésen tudtak a Velencei-lagúna aljára merülni, a zavaros víz és a gyors árapály jelenség miatt ugyanis a búvárok számára ezek a mélységek szinte megközelíthetetlenek, de az új technológiai vívmányok immár elhetővé teszik a mélyebb kutatásokat is.

Madricardo azt is hozzátette, hogy lassan haladnak csak a nagy mélységben, a felfedezések puzzle-darabokként állnak össze, hogy a végén majd megláthassuk a nagy egészet, hogy miféle római települések lehettek itt több ezer évvel ezelőtt. A leglényegesebb dolgokat egyelőre nem tudják, például azt, hogy pontosan mikor építhették ide az infrastruktúrát, illetve azt sem,

hogy mikor kellett elhagyniuk a rómaiaknak ezeket a településeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás