promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bekokainozott angolnák és metamfetamin függő pisztrángok – az állatvilágot is elérte a szenvedélybetegség
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sajnos az nem meglepő, ha drogfüggő emberekről hall az ember, de az, hogy az állatvilágot is elérje a szenvedélybetegség, na az nem mindennapi.

Láthatóan megbolydult az édesvízi ökoszisztéma, miután egyre több legális és illegális szer jut vissza a csatornákon keresztül a környezetbe.

Egy közelmúltban készült tanulmány például arra világított rá, hogy a rákok igencsak buknak az antidepresszánsokra, így félelemérzetük csökken. Fogalmazhatunk úgy, hogy simán keménykednek náluk jóval nagyobb és veszélyesebb ragadozókkal. Ezt látva a kutatók továbbmentek, és elkezdték vizsgálni, hogy az illegális szerek gyakorolnak-e hatást a halakra.

A Temzében bekokainozott angolnákra bukkantak, míg a pisztrángok a metamfetaminra pörögtek rá. Ezt úgy vizsgálták, hogy mesterségesen előállítottak olyan édesvízi tartályokat, amelyeknek a vizét olyan arányban spékelték meg metamfetamin-koncentrációval, ahogyan az a környezetben is előfordul. A halak 8 hétig akklimatizálódtak ebben, majd áthelyezték őket nem szennyezett édesvízbe.

Hogy mérhető legyen, a halak mennyire lettek drogfüggők, kétnaponta választás elé állították őket.

A halak olyannyira függők lettek, hogy a tiszta medencébe való költözést követő első 4 napban aktívan a drogos vizet választották.

Aktivitásuk csökkent, a drog nyomait pedig még 10 nappal a szer teljes kivonása után is kimutatták az agyukban.

A tudósok arra jutottak, hogy érdemes a gyógyszerek tágabb környezetre gyakorolt hatásait figyelemmel kísérni, és ahol szükséges, beavatkozni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás