promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Steam Deck: új, izgalmas kézikonzol jön a Valve-tól, amit minden gamer össze akar majd tapizni!
Borítókép:  Valve
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Steam Deck egy új hordozható játékeszköz a Valve-tól, amely alapvetően úgy néz ki és úgy működik, mint egy Nintendo Switch - írja a theGeek. A modellek 400 dollárnál kezdődnek és 2021 decemberében jelennek meg, jelentette be ma a Valve a Steamen keresztül.

"Az AMD-vel kötöttünk partnerséget a Steam Deck egyedi, kézi játékra optimalizált APU-jának megalkotásában. Ez egy Zen 2 + RDNA 2 erőmű, amely több mint elegendő teljesítményt nyújt a legújabb AAA játékok futtatásához, nagyon hatékony energiafelhasználás mellett."

- írja a vállalat. A Steam Deck hüvelykujjasokat "hosszabb játékmenetekre" tervezték, és a tulajdonos teljes Steam-könyvtára elérhető lesz, amikor bejelentkezik. Még dokkoló is van hozzá (külön megvásárolható), amely a tévékészülékekhez és számítógép-monitorokhoz csatlakoztatható.

A készülék 7"-es képernyővel rendelkezik majd, ami egy szinten lesz a Nintendo nemrég bejelentett OLED Switchjével, és méretét tekintve éppen megelőzi a meglévő Switchet és Switch Lite-ot. A kontrollerek a jelek szerint nem lesznek levehetőek, mint a Joy-Conok, de talán ez azt jelenti, hogy nem is fognak "driftelni" (ez az a hirhedt jelenség, amely egy minden Nintendo Switch gamer életét megkeserítő bug). 

Íme néhány technikai adat, amelyek első ránézésre az Xbox Series X és a PlayStation 5 képességeire emlékeztet - ami bizony erős fegyvertény, hiszen a rivális Nintedo Switch közel sincs ezen a szinten:

 

  • CPU: Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz (up to 448 GFlops FP32)
  • GPU: 8 RDNA 2 CUs, 1.0-1.6GHz (up to 1.6 TFlops FP32)
  • 16 GB LPDDR5 RAM (5500 MT/s)
  • 1280 x 800px (16:10-es képarány)
  • 7" LCD kijelző
  • Bluetooth 5.0 
  • Wi-FiDual-band Wi-Fi radio, 2.4GHz and 5GHz, 2 x 2 MIMO, IEEE 802.11a/b/g/n/ac

Az IGN-nek adott interjújában Pierre-Loup Griffais, a Valve fejlesztője megerősítette, hogy a Steam Deck beépített mikrofonnal rendelkezik majd a többjátékos módhoz, és a játékok grafikai beállításainak módosítására is lehetőség lesz. Ami az akkumulátor üzemidejét illeti: 

"Körülbelül 2-8 óra, attól függően, hogy mit csinálsz. A Portal 2-t négy órán keresztül játszhatod ezen a kütyün. Ha 30 FPS-re korlátozod, akkor 5-6 órán keresztül játszhatsz."

Alapvetően a Steam Deck egy hordozható játék-PC-t próbál emulálni. A SteamOS legújabb verzióját futtatja, illetve harmadik féltől származó szoftvereket és operációs rendszereket is telepíthetsz majd rá.

A Valve emellett egy dokkolót is árusít majd, amivel ki lehet támasztani a Steam Decket, és csatlakoztathatod külső kijelzőkhöz, például egy tévéhez. A tévéhez való csatlakoztatáshoz azonban nem lesz szükség dokkolóra – a Valve szerint a “Deck csatlakoztatható a tévéhez, monitorhoz vagy akár a régi CRT-hez is, ha megvan hozzá a megfelelő kábel”. A Deck teljes értékű USB-C portokkal rendelkezik, amelyek HDMI, Ethernet és USB adatátvitelt tartalmaznak, valamint a szokásos Bluetooth-t is. Lesz natív Bluetooth hang, ami a Nintendo Switchből hiányzik.

A dolgok szoftveres oldalán a Steam Deck a Valve által “a SteamOS új verziójának” nevezett SteamOS-t futtatja, amelyet a kéziszámítógép mobil formafaktorára optimalizáltak. A tényleges operációs rendszer azonban Linuxon alapul, és a Proton kompatibilitási rétegként fogja használni a Windows-alapú játékok futtatását anélkül, hogy a fejlesztőknek kifejezetten a Steam Deckre kellene portolniuk azokat.

A kütyüket 2021 decemberétől lehet majd kapni: az első egységek az Egyesült Államokban, Kanadában, az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban lesznek elérhetőek, a többi terület pedig 2022-ben következik.

(theGeek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás