promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
18 karikás, felnőtteknek szóló játékkal fejlesztenék a gyerekek biológiatudását
Borítókép:  Red Dead Redemption 2/Rockstar
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy csapat biológiatanár rájött, hogy az olyan népszerű, nagyköltségvetésű akció-kalandjátékok, mint például a Red Dead Redemption 2 és a Red Dead Online akár oktatói jelleggel is bírhatnak.

A Red Dead Redemption 2 az utóbbi idők egyik legrészletgazdagabb játéka, már-már nextgen-játéknak is lehetne nevezni. A vadnyugati akció-kalandok során a főszereplővel nemcsak a tűzpárbajokat, hanem a zord körülményeket is túl kell élni, ehhez pedig tisztában kell lenni a természet adta lehetőségekkel és veszélyekkel is.

Éppen ezért az említett biológiatanárok egy olyan kutatást indítottak, mely során összesen 444 játékost teszteltek 55 különböző országból, 18 és 34 éves kor között. A résztvevőknek 15 olyan állatot mutattak meg, melyeket a játékban is láthattak, a megkérdezettek feladata pedig az állatok felismerése és megnevezése volt. A tanárok igazi fotókon mutatták meg az állatokat, először csupán egy üres rubrikát hagyva, abban az esetben pedig, ha valaki nem tudta a megfejtést, 5 lehetőség közül választhatott.

A kutatásban olyan állatokkal találkozhattunk, mint például a szivárványos pisztráng, a vízi mokaszinkígyó, a kis kócsag, a kilencöves tatu, a kék szajkó és a tavi tok. Talán nem túl meglepő, hogy azok a játékosok ismerték fel a leginkább az állatokat, akik a The Naturalist szerepét választották a Red Dead Online multiplayeres részben, ám akik a kampányt vitték csak végig, azok sem vallottak szégyent az állatok felismerésében.

A megkérdezettek azt is hozzátették, hogy a játéknak köszönhetően rengeteget tanultak az állatok viselkedéséről a különböző helyzetekben, és megértették a ritka fajok kiirtásának következményeit is.

Az egyik résztvevő például megemlítette, hogy miután egy küldetés során megölt egy karolinai papagájt, kapott egy üzenetet arról, hogy ezzel ki is irtotta a teljes fajt.

A karolinai papagáj ugyan a 19. században még gyakorinak számított, az 1900-as évek elejére már Floridában mentették az utolsó példányokat, a ritka madárfaj pedig végül 1918-ban ki is halt. Mivel, a Red Dead Online 1898-ban játszódik, a papagán ekkoriban már ritka fajnak számított.

A tanárok egyébként arra a következtetésre jutottak, hogy a Red Dead Redemption 2 és hasonló nagyköltségvetésű játékok bizony bírnak oktató jelleggel, lévén a játékosoknak sokszor dinamikus és igen hihető képet festenek le a fejlesztők az állatokról, a Red Dead esetében pedig kifejezetten hiteles világábrázolásról van szó.

1[[kod1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás