promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egészen brutális összegekért kelt el egy Super Mario Nintendo 64 retrójáték, dobsz majd egy hátast!
Borítókép:  Super Mario 64/Heritage Auction
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Super Mario 64 videojáték egy lezárt példánya több mint 1,5 millió dollárért (466 millió forintért) kelt el egy árverésen, ezzel pedig hatalmas rekordot döntött!

Ez az 1996-os Super Mario játék a Nintendo 64 konzol bevezető címe volt, és az egyik legjelentősebb korai 3D-s platformjáték. A játékot értékesítő aukciósház szerint az egész világon "ötnél kevesebb" ilyen jó állapotban lévő példány létezik. Ez az eladás egyben túlszárnyalta egy másik rekordot, egy eredeti Legend of Zelda N64-es kazettás játék eladását, amelyet mindössze két nappal korábban állítottak fel. Az a szintén eredeti Nintendo Entertainment System (NES) kazettás retrocím 870 000 dollárért (261 millió forintért) kelt el pénteken, és ezzel rövid időre a világ legdrágább játékává vált - írja a theGeek.

Egyik játékot sem a játékélmény ritkasága miatt vették meg - a Nintendo mindkettőt újra kiadta Nintendo Switch konzoljára. Ehelyett fizikai emléktárgyként van értékük, ugyanúgy, mint a ritka gyűjtőkártyáknak. A Super Mario 64 kazettát a Wata videojáték-gyűjtő cég 9,8 A++ minősítéssel értékelte, ami azt jelenti, hogy a kazetta közel tökéletes állapotban van, pecsétje sértetlen és "mintha új lenne".

A magas minősítés nem elég ahhoz, hogy magas árat garantáljon az aukción - bár segít. A Super Mario 64 egy másik példánya ugyanezen az aukción 9,6 A++ minősítéssel viszonylag kedvező 13 200 dollárért (3,95 millió forintért) kelt el.

De a népszerűbb játékok ritkább példányai vonzzák a legtöbb ajánlatot. A Super Mario 64 volt a Nintendo 64 rendszer legkelendőbb játéka, és széles körben a videojátékok történetében fontos játéknak számít. Ez volt Mario első három dimenzióba való átlépése, amely különbözik az oldalnézetes eredetitől. Bár sok modern játékos úgy érzi, hogy a játék nem öregedett túl jól, és sokak szerint elég komoly kameraproblémái vannak (magyarán, sokszor nehezen lehet Mariót követni játék közben) még mindig a valaha készült legjobb videojátékok között tartják számon.

A Heritage Auctions-t, az eladás mögött álló céget is meglepte a végül elért hatalmas ár.

Valahol azért várható volt, hogy a játék magas árat ér el, mivel ez a példány egy korai gyártási sorozathoz tartozott - így az egyik első valaha készült, még ma is létező példány. A Heritage Auctions közölte, hogy tudomásuk szerint csak egy korábbi gyártású példány létezik, és lehet, hogy az sohasem kerül eladásra.

"Ez a példány [a] legkorábbi lezárt példány, amelynek megszerzésében reálisan bárki reménykedhet."

- írták.

Sokan azért meglepődtek, hogy ez a Mario cartridge - amelyből annak idején több millió példányt adtak el - most ennyiért kelt el. Kelsey Lewin, a kaliforniai Video Game History Foundation egyik igazgatója arról írt Twitteren, hogy:

"valóban sok ismert lepecsételt Super Mario 64 első példán létezik még".

A videojátékos gyűjtemények egyre magasabb árakat érnek el, ami egyeseket arra késztet, hogy megkérdőjelezzék, nem túlságosan, mesterségesen felpumpált-e ez a piac. Az ezt megelőző, 261 milliós Zelda-kazetta eladása egyébként nemrég megdöntött egy, a közelmúltban (áprilisban) felállított rekordot, amikor szintén a Super Mario Bros, a híres vízvezeték-szerelő első oldalnézetes platformjátékának eredeti NES-kazettájáért 660 000 dollárt fizettek.

Az e heti rekordot jelentő árverésen a gyűjthető játékok széles választéka kelt el magas áron: a Super Nintendo Final Fantasy III egy példánya 96 000 dollárért kelt el, akárcsak a Zelda: A Link to the Past egy példánya.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás