promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egészen brutális összegekért kelt el egy Super Mario Nintendo 64 retrójáték, dobsz majd egy hátast!

Egészen brutális összegekért kelt el egy Super Mario Nintendo 64 retrójáték, dobsz majd egy hátast!

Tech & Tudomány

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Super Mario 64 videojáték egy lezárt példánya több mint 1,5 millió dollárért (466 millió forintért) kelt el egy árverésen, ezzel pedig hatalmas rekordot döntött!

Ez az 1996-os Super Mario játék a Nintendo 64 konzol bevezető címe volt, és az egyik legjelentősebb korai 3D-s platformjáték. A játékot értékesítő aukciósház szerint az egész világon "ötnél kevesebb" ilyen jó állapotban lévő példány létezik. Ez az eladás egyben túlszárnyalta egy másik rekordot, egy eredeti Legend of Zelda N64-es kazettás játék eladását, amelyet mindössze két nappal korábban állítottak fel. Az a szintén eredeti Nintendo Entertainment System (NES) kazettás retrocím 870 000 dollárért (261 millió forintért) kelt el pénteken, és ezzel rövid időre a világ legdrágább játékává vált - írja a theGeek.

Egyik játékot sem a játékélmény ritkasága miatt vették meg - a Nintendo mindkettőt újra kiadta Nintendo Switch konzoljára. Ehelyett fizikai emléktárgyként van értékük, ugyanúgy, mint a ritka gyűjtőkártyáknak. A Super Mario 64 kazettát a Wata videojáték-gyűjtő cég 9,8 A++ minősítéssel értékelte, ami azt jelenti, hogy a kazetta közel tökéletes állapotban van, pecsétje sértetlen és "mintha új lenne".

A magas minősítés nem elég ahhoz, hogy magas árat garantáljon az aukción - bár segít. A Super Mario 64 egy másik példánya ugyanezen az aukción 9,6 A++ minősítéssel viszonylag kedvező 13 200 dollárért (3,95 millió forintért) kelt el.

De a népszerűbb játékok ritkább példányai vonzzák a legtöbb ajánlatot. A Super Mario 64 volt a Nintendo 64 rendszer legkelendőbb játéka, és széles körben a videojátékok történetében fontos játéknak számít. Ez volt Mario első három dimenzióba való átlépése, amely különbözik az oldalnézetes eredetitől. Bár sok modern játékos úgy érzi, hogy a játék nem öregedett túl jól, és sokak szerint elég komoly kameraproblémái vannak (magyarán, sokszor nehezen lehet Mariót követni játék közben) még mindig a valaha készült legjobb videojátékok között tartják számon.

A Heritage Auctions-t, az eladás mögött álló céget is meglepte a végül elért hatalmas ár.

Valahol azért várható volt, hogy a játék magas árat ér el, mivel ez a példány egy korai gyártási sorozathoz tartozott - így az egyik első valaha készült, még ma is létező példány. A Heritage Auctions közölte, hogy tudomásuk szerint csak egy korábbi gyártású példány létezik, és lehet, hogy az sohasem kerül eladásra.

"Ez a példány [a] legkorábbi lezárt példány, amelynek megszerzésében reálisan bárki reménykedhet."

- írták.

Sokan azért meglepődtek, hogy ez a Mario cartridge - amelyből annak idején több millió példányt adtak el - most ennyiért kelt el. Kelsey Lewin, a kaliforniai Video Game History Foundation egyik igazgatója arról írt Twitteren, hogy:

"valóban sok ismert lepecsételt Super Mario 64 első példán létezik még".

A videojátékos gyűjtemények egyre magasabb árakat érnek el, ami egyeseket arra késztet, hogy megkérdőjelezzék, nem túlságosan, mesterségesen felpumpált-e ez a piac. Az ezt megelőző, 261 milliós Zelda-kazetta eladása egyébként nemrég megdöntött egy, a közelmúltban (áprilisban) felállított rekordot, amikor szintén a Super Mario Bros, a híres vízvezeték-szerelő első oldalnézetes platformjátékának eredeti NES-kazettájáért 660 000 dollárt fizettek.

Az e heti rekordot jelentő árverésen a gyűjthető játékok széles választéka kelt el magas áron: a Super Nintendo Final Fantasy III egy példánya 96 000 dollárért kelt el, akárcsak a Zelda: A Link to the Past egy példánya.

Borítókép:  Super Mario 64/Heritage Auction

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás