promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lefényképezték a tenger ősi istenét? Látod te is a képen?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon okan úgy gondolják, hogy ott tényleg egy hatalmas arc van. Mindkét tábornak igaza lehet, a dolog hátterében egy egyszerű jelenség feszül.

A BBC fotósa furcsa képet tett fel a netre, amely egyszerre lehet meghökkentő, ugyanakkor simán lehet az is, hogy sokan nem fognak látni a képen semmiféle különlegességet.

Mindenre van azonban magyarázat.

Előljáróban azonban nézzük először a jelenséget, amelyet a fotós, Jeff Overs Newhaven partjainál kapott lencsevégre. A hullámok az óriási viharban elképesztő magasságokba csaptak a fotós pedig közvetlen közelről kezdett bele a nagy munkába, hogy elcsípjen valami maradandót.

Majd a Twitter-re posztolta is a képet azzal a felirattal, hogy elkapta Neptunuszt, a mitológiai tengeristent, legalábbis az arcát.

Látsz arcot vagy nem látsz arcot?

Ha látsz, akkor pareidoliás vagy. Hogy ez mit jelent pontosan?

A tudósok évek óta próbálják megfejteni, hogy mi állhat a jelenség hátterében. Carl Sagan csillagász és planetológus úgy vélekedik, hogy egyfajta túlélési technika, hiszen az emberi elme kifejezetten arra van felkészítve, hogy az arcfelismerés alapján különböztesse meg az élőlényeket, így a vadakat is, az élettelen dolgoktól.

Így tehát nagyon homályos részekből is képesek vagyunk felismerni egy élőlnyt, viszont ezen képességünket annyira tökélyre és biztonságosra fejlesztettük, hogy véletlenszerű képeket is arcokként azonosítunk. Nagyon ősi, evolúciós dologrol van tehát szó. 

Teljesen normálisak vagyunk tehát. Nem mindig gondolták azonban így, korábban a pszichózis egyik tüneteként tekintettek rá, így betegségként kezelték.

(via Player)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás