promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lemondott a világ leggazdagabb embere: Jeff Bezos már nincs az Amazon élén
Borítókép:  Jeff Bezos/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jeff Bezos, bár hétfőn lemondott az Amazon vezérigazgatói posztjáról, de még így is óriási hatalom koncentrálódik a kezében a vállalatnál.

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos hétfőn átadta vezérigazgatói címét Andy Jassy-nak, ezzel véget ér több mint két évtizedes vezetői pályafutása, amely során a vállalatot online könyvkereskedőből 1,75 billió dolláros globális kiskereskedelmi, logisztikai és internetes óriáscéggé fejlesztett - írja a CNN.

A vállalat februárban jelentette be, hogy Bezos vezérigazgatóból ügyvezető elnökké válik, mondván, hogy több időt szeretne más vállalkozásaira fordítani, köztük a Washington Postra, a Blue Origin űrvállalatra és a jótékonykodásra. De még ha vissza is vonul egy kevésbé nyilvános szerepkörbe a vállalatnál, Bezosnak még évekig óriási befolyása lesz az Amazon (AMZN) vállalatnál, mivel ő a legnagyobb egyéni részvényes, hosszú ideje mentora a leendő vezérigazgatónak, és ő vezeti az igazgatótanácsot.

"Valószínűleg továbbra is részt vesz majd a munkában, bár már nem a napi teendőkre koncentrál, hanem a vállalat egészére kiterjedő kezdeményezésekre, új termékekre és szolgáltatásokra."

- mondta Daniel Elman, a Nucleus Research piackutató cég globális technológiai elemzője.

"Nem lehet eléggé hangsúlyozni a képességeit, hogy átvágja magát a zajon és felismerje a nagy értékű lehetőségeket... így az Amazon számára ésszerű lenne, ha felszabadítaná őt az operatív munkából, hogy maximalizálja ezeket a területeket."

Bezos távozása a vezérigazgatói posztról kritikus időszakban érkezik az Amazon számára. A világjárvány hatalmas keresletet teremtett a szolgáltatásai iránt, ami a profit és a munkaerő-felvétel ugrásszerű növekedéséhez vezetett. A vállalat robbanásszerű növekedése azonban csak fokozta a szabályozó hatóságok figyelmét, akik közül néhányan úgy vélik, hogy túl nagyra nőtt.

Az, hogy nem a világ leggazdagabb embere áll a vállalat élén, segíthet abban, hogy a vállalat jobban átvészelje ezt a vizsgálatot. A félreállás pedig segíthet elszigetelni Bezost a törvényhozók kritikáitól.

Ha van egyértelmű modell arra, hogyan nézhet ki Bezos szerepváltása az Amazonnál, akkor az a másik seattle-i tech-alapító lehet, aki korábban a világ leggazdagabb embere címet viselte.

Amikor Bill Gates 2000-ben lemondott vezérigazgatói tisztségéről, a Microsoft a világ egyik legerősebb vállalata volt, de egyúttal egy évekig tartó trösztellenes harc közepén állt, és azzal a lehetőséggel nézett szembe, hogy az amerikai kormány feloszthatja. Akkoriban Gates kíméletlen monopolista volt, de a következő években a jótékonykodásra való összpontosítása segített neki abban, hogy globális jótevő hírnevet szerezzen, miközben két évtizeden át - egészen tavalyig - vezető szerepet töltött be a Microsoft (MSFT) vállalatnál.

(CNN)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás