promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fura állatok jelentek meg a fukusimai atomkatasztrófa környékén
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók meglepő eredményre jutottak a világ egyik legnagyobb atomkatasztrófájának helyszínén.

A fukusimai atomerőmű-baleset 2011. március 11-én kezdődött, amikor egy földrengés, majd az azt követő cunami hatására az erőműben károk keletkeztek. A balesetet követően nagyon gyors tempóban kezdett egyre rosszabbra fordulni a helyzet,

többek között három reaktorban is zónaolvadás történt. 

Valószínűleg a nagysikerű Csernobil-minisorozat után tudjuk, hogy ez milyen súlyos gondokat jelentett a japánoknak. Fukusima környékéről evakuálták a lakosságot, majd megkezdődött a küzdelem, hogy ne történhessen akkora katasztrófa, mint 1986 áprilisában a Szovjetunióban.

A legnagyobb bajt végül sikerült elhárítani, de így is elképesztő környezetkárosítás történt az erőmű környezetében.

10 éve történt a katasztrófa, most pedig egy új kutatás keretében a tudósok megvizsgálták a környezetet és az élővilágot a térségben. És nagyon érdekes fejleményekre jutottak a szakemberek, merthogy kiderült, hogy hibrid vaddisznók vették át az uralmat a helyszínen.

A tudósok DNS-vizsgálatokat folytattak a vadon élő állatoknál, a Fukusimai Egyetem kutatója, Donovan Anderson pedig elmondta, hogy a térségben nem sima vaddisznók élnek, hanem olyanok, amelyek vaddisznók és házisertések nászából születtek.

A kiürített helyekre ugyanis a vaddisznók behatoltak, jól érezték magukat, és az otthagyott házisertésekkel szaporodtak.

2020-ban amúgy a fukusimai esetről is készült egy játékfilm, amelyben a japánok bemutatják, hogy mi történt valójában az atomerőműben. A film kicsit más hangvételű, mint az HBO szuperprodukciója, a Csernobil, ennek ellenére hűen mutatja be az emberek küzdelmét az atom ellen.

(via Player.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás