promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szenzációs felfedezés alapjaiban írhatja át az emberi evolúció történetét!
Borítókép:  Homo longi/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Új tanulmányok szerint egy korábban teljesen ismeretlen emberfajtól származhat egy mintegy 146 ezer éves koponya, amelyet közel 90 éve fedeztek fel Kínában – írja a BBC cikke alapján az MTI. A kutatók szerint ez a faj valószínűleg a modern ember legközelebbi evolúciós rokona, ráadásul közelebbi is, mint a neandervölgyi.

A kutatók szerint az ősemberek eddig fellelt koponyafosszíliái közül ez a legnagyobb. Az új emberi fajt a kutatók már el is nevezték: a Homo longi, azaz sárkányember nevet adták neki. Ez az ősemberfaj csoport mintegy 146 ezer éve élt Kelet-Ázsiában.

Érdekesség, hogy már vagy 88 éve tudni lehetett volna erről, ugyanis a koponyaleletet 1933-ban találta meg egy munkás egy híd építésekor az észak-kínai Hejlungcsiang tartományban fekvő Harbinban. A férfi ahelyett, hogy szólt volna erről, inkább elrejtette a különleges maradványt, és csak halála előtt beszélt erről hozzátartozóinak - ők figyelmeztették a szakértőket.

Chris Stringer, a Londoni Természettudományi Múzeum munkatársa és az egyik tanulmány társszerzője meg van róla győződve, hogy ez az egyik legfontosabb felfedezés az emberi fosszíliákkal kapcsolatban.

A sárkányember az emberiség egy külön ágát alkotta, a vonalból nem fejlődött ki a modern ember, ehelyett több százezer év után kihalt.

- hangsúlyozta a tudós.

Ráadásul, a kutatók szerint ez a felfedezés akár át is írhatja az emberi evolúció történetet. Mindezt arra alapozzák, hogy ez a faj sokkal szorosabb rokonságban állt a modern emberrel, mint a neandervölgyi.

„Rég elveszett testvérvonalunkat találtuk meg”

– állítja Ni Hszi-jün, a Kínai Tudományos Akadémia professzora.

(BBC)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás