promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
1200 évvel a hivatalos felfedezése előtt már jártak valakik az Antarktiszon - a tudósok nem várt eredményre jutottak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy új kutatás teljesen más megvilágításba teszi az Antartisz felfedezésének kérdését.

Az új-zélandi maorik lehetettek az elsők, aki az Antarktiszra léptek - állítja egy új kutatás. Mindezt pedig az Otagói Egyetem szakértői állítják, akik irodalmi és szóbeli forrásokat tanulmányozva jutottak erre a feltételezésre.

Mint kiderült, a maorik már a 7. században hatalmas hajóutakat tettek meg, így juthattak el többek között az Antarktiszra is.

A törzsek szóbeli hagyományát vizsgálva a kutatók még azt is megtudhatták, hogy hvíták az első embert, aki valószínűleg megérkezett az Antarktiszra, Hui Te Rangiora lehetett az a vezető, aki először kiköthetett az örök jég birodalmában.

A tanulmány írói azonban azt is megjegyzik, hogy a kutatások ellenére ezeknek a népeknek a narratívája és az Antarktiszhoz való viszonya egyelőre kevésbé dokumentált, így pedig kevésbé elismert is. Csak a jövőbeli kutatások fényében várhatók újabb fejlemények, hivatalosan továbbra is Fabian Gottlieb von Bellingshausent és Mihail Lazarevet tartják az Antarktisz felfedezőinek, akik 1820-ben vezettek ide expedíciót.

További érdekességek is érdekelnek az Antarktiszról?

(via MTI / Múltkor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás