Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Időzített bomba a kocsiban? Erre nagyon kell figyelned, hogy ne legyen baj!

Időzített bomba a kocsiban? Erre nagyon kell figyelned, hogy ne legyen baj!

Tech & Tudomány

Időzített bomba a kocsiban? Erre nagyon kell figyelned, hogy ne legyen baj!

Tech & Tudomány

UL 07:37

Ha fontos neked, hogy az autód ne hagyjon az autópálya szélén, akkor jobb, ha az EGR-szelepre is figyelsz!

Egy autóban nagyon sok minden elromolhat, erről mindenkinek van legalább egy története, hogy hol, mikor hagyta őt cserben a kocsija. Jobb esetben csak magától megy az ablaktörlő vagy éppen folyamatosan világít az index lámpa, ezek nem feltétlenül végzetesek egy autónak, max az idegrendszerünknek, de ennél sokkal nagyobb és csendesebb problémák okozhatnak hatalmas galibát. 

Az EGR-szelep például, ha tönkremegy, akkor az autó megáll, ott ahol éppen járunk. És ritkán történik úgy, hogy éppen a garázsunkba állunk be vagy a házunk előtt robban le a kocsi (kivéve, ha indulnánk valahova)

Visszatérve az EGR-szelepre, mármint, hogy egyáltalán, mi az. Az EGR rendszer a kipufogógázt vezeti vissza a szívórendszerben, amit utána a motor újra fel tud használni.

Az EGR-szelep biztos, hogy tönkremegy, amennyiben nem tisztítjuk, ugyanis elég mostoha körülmények között dolgozik, ahogy telik, úgy nő a kocsi károsanyag-kibocsátása is. Ennek a takarítása rettentesen drága és nehézkes volt, de egy új rendszernek köszönhetően ez a folyamat 1-2 órára csökkent.A helyzetéből és a feladatából adódik, hogy egyszer biztosan megtelik és eltömődik vagy beszorul - ezt már Nyolcas-Kállai Norbert, mérnök mondta el, akihez az új technológia kapcsolható.

A TerraClean szakértője elmondta, hogy a legtöbben már csak akkor foglalkoznak a szeleppel, amikor már baj van és villan a hibajelzés a műszerfalon. De több fázisa is van, mire tönkremegy a szelep, érdemes rá figyelni, mert ha nem vesszük komolyan a jelzést, akkor egyszercsak megállunk valahol.

Borítókép: Profimedia