promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyolccal több a Titanic áldozatainak száma, mint eddig tudtuk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem volt könnyű dolguk az építőmunkásoknak, a vécén összesen 7 percet tölthettek naponta.

A luxusgőzös Titanic 1912-ben ütközött jéghegynek az Atlanti-óceánon, és pár óra leforgása alatt a hullámsírba süllyedt. Mindenki úgy tudja, hogy 1514 utas veszett oda a katasztrófában (ez a teljes létszám 68 százalékát jelentette), valójában azonban 8-cal több áldozatot követelt az elátkozott hajó.

Ide sorolhatjuk ugyanis azokat a munkásokat, akik embertelen körülmények közt építették a gőzöst, és közben életüket vesztették. A nyolc elhunyt közül csak ötnek ismerjük a nevét, igazából az emberéletet akkoriban nem tartották túl sokra egy ilyen munkahelyen.

A Titanic 26 hónapon keresztül épült, és a megrendelő szerint 7,5 millió dollárba került, ami mai áron 160–170 milliót jelentene. Érdekesség, hogy az 1997-es Titanic mozifilm elkészítésére 200 millió dollárt költöttek James Cameronék.

A hajó összerakásán 3000 munkás ügyködött, ez a Harland & Wolff építőcég alkalmazottainak mintegy ötödét jelentette. Egy munkásnak naponta 200 szegecset kellett beszegecselnie, ami embert próbáló feladatot jelentett.

A 8 halott mellett 246 sérüléssel járó esetet regisztráltak a Titanic építése során. Abban az időben volt egy íratlan szabály, miszerint 100 ezer fontra (vagyis félmillió dollárra) juthatott egy emberélet, hogy a munka „gazdaságos” legyen. Ez alapján a luxusgőzös bőven alulteljesített, hiszen 15 haláleset is belefért volna a 7,5 millió dolláros büdzsébe.

A munkások hetente átlagosan 49 órát dolgoztak a hajón, a bérük 2 font volt ugyanerre az időre. Mai áron ez 210 dollárt, vagyis 60 ezer forintot jelent (havonta 240 ezret). A munkát reggel 6 órakor kellett felvenniük, a reggeli és ebédszünet rövid volt, de még azt is szabályozták, hogy összesen 7 percet tölthettek el a vécén – naponta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás