Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Szenzációs: a kutyák 97 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a koronavírust

Szenzációs: a kutyák 97 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a koronavírust

Tech & Tudomány

Szenzációs: a kutyák 97 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a koronavírust

Tech & Tudomány

Promotions 16:56

Egy friss francia kutatásból kiderült, hogy a kutyák sokkal pontosabban észlelik a koronavírust, mint a COVID-gyorstesztek. 

A francia állatorvostudományi egyetem és a párizsi Necker-Cochin kórház kutatásai kimutatták, hogy kiskedvenceink még a koronavírust is ki tudják szagolni, nem is akármelyik ereménnyel:

A kutyusok ugyanis akár 97 százalékos pontossággal észlelhetik a Covidot, míg a gyorstesztek átlag 72 százalékos pontossággal állapítják meg helyesen a vírus jelenlétét az emberben, és 58 százalékkal azt, ha nem fertőzött valaki.

Vizsgálatukba a francia kutatók kilenc kutyát vontak be, és 335 olyan önkéntestől vettek szagmintát - a hónuk alatt két percig tartott vattakorongon -, akik PCR-tesztre jelentkeztek egy párizsi tesztközpontban. A vattakorongokat üvegekbe zárták, majd megszagoltatták a vizsgálatban részt vevő kutyák közül legalább kettővel. 

A kutatók elmondták, hogy a kutyák persze nem válthatják fel a PCR-teszteket, de ennek elléne segíthetnek azonosítani azokat az embereket, akiken teljes vírustesztet kell végezni, és segíthetik a tömeges tesztelést olyan helyeken, mint a repülőterek, pályaudvarok és koncerthelyszínek.

Más országokban - Ausztráliában, Németországban és Nagy-Britanniában - is folynak hasonló vizsgálatok, Finnországban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig tavaly óta a repülőtereken próbálják ki a kutyák ezen képességeit.

Borítókép: Profimedia