Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Tikkelést okozhat a TikTok, és ez nem csupán egy rossz szóvicc

Tikkelést okozhat a TikTok, és ez nem csupán egy rossz szóvicc

Tech & Tudomány

Tikkelést okozhat a TikTok, és ez nem csupán egy rossz szóvicc

Tech & Tudomány

BV 21:01

Egy új tanulmány szerint a TikTok felhasználók közül sokaknál kényszeres mozdulatsorok alakulhatnak ki. 

A Medscape Neurology nevű szaklapban nemrég megjelent egy érdekes interjú arról, hogy egyre több orvos tapasztal tik-szerű tüneteket olyan fiatal betegeknél, akik a TikTok nevű alkalmazás rendszeres felhasználói. 

A TikTok egy kínai videomegosztó applikáció, amely arra szolgál, hogy a felhasználók rövid videókat tölthessenek fel magukról, amin táncolnak, lip synckelnek, komikus jeleneteket szinkronizálnak alá, vagy egyszerűen csak nyilvánosan ökörködnek.

A legújabb megfigyelések szerint ez az applikáció a tikkelésre fogékony egyéneknél kiváltja a tünetek tényleges megjelenését, vagy fokozhatja a már meglévő szimptómákat.

A tik vagy tikkelés olyan akarattól független, motorikus cselekvéseket jelent, mint amilyen például a szemkörüli izomrángás, az arc bizarr rándulásai vagy a váll és a kar izmainak furcsa mozgásai.

Bár ennek a klinikai jelenségnek az észlelése még egészen újnak számít tudományos körökben, a betegek számának hirtelen megnövekedése valószínűleg a szélsőséges pszichoszociális stresszel, szorongással, a COVID-19 miatt kialakult világszintű társadalmi elszigeteltséggel és magánnyal áll kapcsolatban.

A tikkelés egyik különleges formája az úgynevezett Tourette-szindróma, amely során a motoros és vokális tünetek egyidejűleg jelennek meg. A betegek gyakran trágár, obszcén, oda nem illő szavakat ismételgetnek, szélsőséges esetekben megszállott rendszerességgel. A Tourette-szindrómában szenvedő beteg néhány ritka, de nagyon súlyos esetben önmagában is kárt tehet: száját, arcát ütögetheti, vagy fejét kemény tárgyakba veregetheti.

Borítókép: Profimedia