promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tikkelést okozhat a TikTok, és ez nem csupán egy rossz szóvicc
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy új tanulmány szerint a TikTok felhasználók közül sokaknál kényszeres mozdulatsorok alakulhatnak ki. 

A Medscape Neurology nevű szaklapban nemrég megjelent egy érdekes interjú arról, hogy egyre több orvos tapasztal tik-szerű tüneteket olyan fiatal betegeknél, akik a TikTok nevű alkalmazás rendszeres felhasználói. 

A TikTok egy kínai videomegosztó applikáció, amely arra szolgál, hogy a felhasználók rövid videókat tölthessenek fel magukról, amin táncolnak, lip synckelnek, komikus jeleneteket szinkronizálnak alá, vagy egyszerűen csak nyilvánosan ökörködnek.

A legújabb megfigyelések szerint ez az applikáció a tikkelésre fogékony egyéneknél kiváltja a tünetek tényleges megjelenését, vagy fokozhatja a már meglévő szimptómákat.

A tik vagy tikkelés olyan akarattól független, motorikus cselekvéseket jelent, mint amilyen például a szemkörüli izomrángás, az arc bizarr rándulásai vagy a váll és a kar izmainak furcsa mozgásai.

Bár ennek a klinikai jelenségnek az észlelése még egészen újnak számít tudományos körökben, a betegek számának hirtelen megnövekedése valószínűleg a szélsőséges pszichoszociális stresszel, szorongással, a COVID-19 miatt kialakult világszintű társadalmi elszigeteltséggel és magánnyal áll kapcsolatban.

A tikkelés egyik különleges formája az úgynevezett Tourette-szindróma, amely során a motoros és vokális tünetek egyidejűleg jelennek meg. A betegek gyakran trágár, obszcén, oda nem illő szavakat ismételgetnek, szélsőséges esetekben megszállott rendszerességgel. A Tourette-szindrómában szenvedő beteg néhány ritka, de nagyon súlyos esetben önmagában is kárt tehet: száját, arcát ütögetheti, vagy fejét kemény tárgyakba veregetheti.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás