promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy nap a fenekünk menthet meg minket
Borítókép:  PixaBay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A legújabb kutatások kiderítették, hogy az emlősök – például a patkányok és a sertések – a végbelükön keresztül is képesek lehetnek az oxigén felszívására. És az emberek is.

A Tokiói Orvosi és Fogorvosi Egyetem, valamint a Cincinnati Gyermekkórház Orvosi Központjának kutatói képesek voltak meghosszabbítani a légzési elégtelenségben szenvedő rágcsálók és sertések életét azáltal, hogy oxigént juttattak a végbelükbe.

A különös módszer – úgy gondolják – embereken is működhet. Az új felfedezés egy nap segíthet az orvosoknak a légzéssel küzdő betegek életének megmentésében.

A légzésnek ez a szokatlan formája növelheti az élőlények túlélési esélyeit alacsony oxigéntartalmú körülmények között azáltal, hogy a tüdőn (vagy állatok esetében a kopoltyún) kívül más szerveket is oxigénfelvételre ösztökél.

 „A végbél közvetlen felszíne alatt finom erek hálója fut, ezért is van az, hogy a végbélnyíláson keresztül beadott gyógyszerek könnyebben szívódnak fel a véráramba. Ez a tény arra késztetett bennünket, hogy elgondolkodjunk azon, vajon az oxigént is ugyanolyan könnyen be lehet-e juttatni a véráramba" 

– mondta el Ryo Okabe, a tanulmány szerzője. 

A kutatócsapat halálosan alacsony oxigéntartalmú környezetben élő rágcsálók szervezetébe jutatott oxigént a végbelükön keresztül – az állatok a módszer hatására jóval tovább maradtak életben, mint az egyébként várható lett volna. Ugyanezt a kísérletet sertéseken is sikerrel végrehajtották.

A kutatók úgy gondolják, hogy eredményeik egy napon segíthetnek majd olyan emberi betegeken is, akik valami oknál fogva súlyos légzési elégtelenségben szenvednek.

A projekt állami finanszírozást is kapott a kutatásokra, amelyek a Covid-19 járvány elleni küzdelemben is komoly segítséget nyújthatnak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás