promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fényes ókor? Egy frászt, inkább gusztustalan
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Római Birodalomban mindennaposnak számító dolgoktól ma simán kidobnánk a taccsot.

Az ókori emberek sok tekintetben felvilágosultabban, szabadabban és higiénikusabban éltek a középkoriaknál. Mindezzel együtt rengeteg babona, tudatlanságból fakadó tévképzet és igénytelenségből adódó gusztustalanság „színesítette” mindennapjaikat. Sok olyan dolgot tartottak természetesnek, amelyektől mi simán csak elborzadunk. Melyek voltak ezek? Íme!

1. Az ókori Rómában a vizeletet igen nagyra tartották, külön erre szakosodott személyek foglalkoztak a begyűjtésével. Úgy tartották, hogy képes tisztává varázsolni a ruhákat, néhányan azonban öblögettek is vele, mert csillogó fehéren tartotta a fogakat.

2. A közvécék igen népszerűek voltak, ezekben lyukakkal ellátott padokon üldögéltek egymás mellett az emberek. Igen, szégyenérzet nélkül végezték a nagydolgukat is. Utána pedig felkaptak egy botra tűzött szivacsot, és megtörölgették vele a feneküket. A szivacsot természetesen visszatették a lábuknál csordogáló vízbe, hogy más is használhassa azt.

3. A rómaiaknál a hatalmas lakomák mindennaposnak számítottak. Ezeken pedig annyit ettek és ittak, amennyi beléjük fért, sőt még annál is többet. Amikor ugyanis telinek érezték a hasukat, ledugtak a torkukon egy madártollat, amitől persze mindent kihánytak. De így legalább folytatni tudták a zabálást.

4. Az ókoriak úgy tartották, hogy a sebek kezelésére a szárított kecsketrágya a legjobb. Ha sürgősen kellett, akkor a friss is megtette. A nagyra becsült kocsihajtók energiaitalként fogyasztották ugyanezt. A kecsketrágyát ecetbe tették, vagy egyszerűen csak megdarálták, és az italukba keverték. Nyami!

5. A Római Birodalomban a gyermekjogokkal nem sokat törődtek, sok lányt már 14 éves koruk előtt férjhez adtak. Augustus császár próbálta mindezt elsőként szabályozni, de ő sem vitte túlzásba a dolgot. A lányoknál 12, a fiúknál 14 éves életkornál húzta meg a házasságkötés alsó határát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás