promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Pfizer vagy a Moderna vakcináját kaptad meg? Van egy jó hírünk
Borítókép:  Prodimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A korai vizsgálatok szerint a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni vakcinája egyaránt komoly immunitást váltott ki számos mutációval szemben. 

A Moderna vakcinájának kezdeti eredményei azt mutatják, hogy egy harmadik adag vakcina beadatása után az oltás komoly védelmet épít ki a brazil és a dél-afrikai mutánsok ellen is. A vállalat hozzátette, hogy a dél-afrikai változat elleni antitestszint magasabb volt azoknál az embereknél, akik a harmadik vakcinából kifejezetten a dél-afrikai variánsra kifejlesztett keveréket kapták meg, szemben azokkal, akik az eredeti vakcinából kapták meg a harmadik adagot, azonban mindkét esetben kialakult bizonyos szintű védelem a variánsokkal szemben is.

Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója szerint ezek az új adatok megerősítették a cég bizalmát a vakcina emlékeztető, harmadik adagjának beadatása iránt, amely védelmet nyújthat a vírus több változata ellen is.

A Pfizer vakcinája is hatásos a variánsokkal szemben

Egy másik tanulmány szerint a Pfizer kétadagos alap vakcinája rendkívül hatékonynak bizonyult a brit variánssal szemben.

Izraelben az egyik legmagasabb a beoltott felnőttek aránya – az itt készült kutatások alapján arra lehet következtetni, hogy a Pfizer a fertőzőbb, angol vírusmutánssal szemben is megfelelő védelmet nyújtott 

– jelentették a Lancet medical journal nevű folyóiratban. 

Egy Izraeli felmérés megállapította, hogy a második adag Pfizer vakcina beadatása után 7 nappal az oltás több mint 95 százalékos védelmet nyújtott a fertőzés ellen, az elhalálozást pedig közel 97 százalékos biztonsággal akadályozta meg. Ez a szám pedig tovább nőtt a 14. nap elteltével.

„A tanulmány azt mutatja, hogy a vakcina második adagja jelentősen megnöveli az immunitás és a védelem szintjét. Ezért fontos, hogy az emberek mindkét adagot megkapják” 

– mondta Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem molekuláris virológiai professzora.

(via cbsnews.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás