promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem fogod elhinni, milyen hatással van ránk a borfogyasztás
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy friss tanulmány érdekes felfedezésre mutat rá a borivással kapcsolatban. Ez mindenképp egy olyan hír, amelyre érdemes megemelni a poharunkat.

Gordon Shepherd idegtudós szerint a borivással több szürkeállomány aktiválódat az agyban, mint matematikai egyenletek megoldása vagy a zenehallgatás közben. 

Ez egy olyan folyamat, amely során számos különféle elemet kell figyelembe venni, például azt, hogy hogyan kortyolgatjuk, hogyan mozgatjuk a nyelvünk körül a bort a szánkban és az orrunk hogyan reagál az aromára 

– állítja Shepherd, aki elmesélte, hogy kutatásai során a bor elemzésén túl magukra a borivókra is összpontosított.

A bor megízlelése és lenyelése egy rendkívül összetett, motorikus folyamat.

Az agy nagyon fontos szerepet játszik a bor ízének megfejtésében. A tudós ezt a folyamatot ahhoz hasonlította, ahogy a szemünk érzékeli a színeket.

„A tárgyaknak, amelyeket látunk, nincs színük – valójában csak a tárgyakról visszaverődő fényt érzékeljük. Amikor a fény a szemünkbe jut, aktiválja az agy rendszereit, amelyek színt hoznak létre a különböző hullámhosszok alapján. Hasonlóképpen, a borban lévő molekuláknak sincs íze vagy aromája, ugyanúgy az agyunk teremti meg az ízt, mint a szín esetében.”

Egy pohár bor elkortyolgatása tehát elviekben valóban okosabbá tehet minket. Kik vagyunk mi, hogy megkérdőjelezzük a tudományt?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás