Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Nagy baj lehet, ha lenyeljük a rágógumit? Bélelzáródást is okozhat? Itt a válasz

Nagy baj lehet, ha lenyeljük a rágógumit? Bélelzáródást is okozhat? Itt a válasz

Tech & Tudomány

Nagy baj lehet, ha lenyeljük a rágógumit? Bélelzáródást is okozhat? Itt a válasz

Tech & Tudomány

CST 07:37

A kérdés, amit már minden ember feltett magának legalább egyszer az életében.

Gyerekkorunkban gyakran hallottuk, hogy ne nyeljük le a rágógumit, mivel problémákat okozhat a belekben, akár össze is tapaszthatja azokat, de ezen kívül is számos rosszhoz vezethet egy rágógumi lenyelése. Legalábbis folyton ezt mondták nekünk kiskorunkban.

De mi az igazság?

A legtöbb dologgal megbirkózik a testünk, hiszen az enzimek lebontják a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat is. Így a rágóban lévő cukrot megemésztjük, az emészthetetlen része pedig simán kiürül a szervezetünkből. A széklettel együtt távozik, így az sem igaz, hogy évekig ott maradhat a szervezetünkben. Amúgy a rágó nagyjából 15-30 százalékát teszi ki a megemészthetetlen gumi, ezzel nem tudnak mit kezdeni az emésztésben rétszt vevő gyomorsav és az enzimek.

A szakemberek szerint attól függ, hogy kinek miylen az anyagcseréje, napok alatt túljuthat rajtunk. Az orvosok statisztikái szerint a 20 milliméteres nagyságú, nem megemészthető lenyelt trágyak még simán kijönnek természetes úton is.

Arra viszont vigyázni kell, hogy a gyerekek ne nyeljék le a rágógumit, hiszen az ő bélrendszerük még fejletlenebb, így náluk előfordulhat ebből probléma. A feljegyzett esetek is hozzájuk kötődnek.

(via Házipatika, Index)

Borítókép: Profimedia