promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akkor most lehet alkoholt inni az oltás előtt és után, vagy sem?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Zacher Gábor választ adott a mindenki fejében motoszkáló kérdésre, de én is megosztom a saját tapasztalataimat.

Jómagam a hétvégén már megkapom a második Szputnyik V adagomat, és az első előtt mindenről kifaggattam az orvos ismerőseimet. Azt a legtöbb tudós és szakértő mindig igyekszik lenyomni a torkunkon, hogy a vakcinák minőségében nem szabad nézni a politikát. Az orosz egy jó oltóanyag, és miután megkaptam, nem kezdtem el Putyin posztereket kitenni a szobámban, és vodkát se vedelni. Itt jön persze a nagy kérdés, hogy ihattam-e volna vodkát?

Itt velem már megosztották, hogy se az oltás előtt, se utána lehetőleg ne igyak alkoholt, és a cigit is hanyagoljam. Mindkettőt sikerült betartanom, viszont az oltás után meg akartam nézni, hogy mivan, ha iszok egy kis bort aznap este. (Pont húsvét hétvége volt, szóval nehéz lett volna megállni.) Igazából semmi nem történt, de jobban megéreztem azt a pár kortyot is.

[[cikk1]]  

Persze tegyük hozzá, hogy jómagam semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam egy kis fáradtságon kívül. Nekem azt tanácsolta egy közeli orvos barátom, hogy az oltás után mindenképpen egyek, és utána dőljek is le aludni. Lehet házi praktika, vagy városi legenda az egész, viszont bevált.

Szedtem a vitaminokat, igyekeztem feltöltődni azon a héten oltás előtt, hogy az immunrendszerem toppon működjön, és most is ezt teszem. Olykor nehéz ezt kivitelezni, mert van, akit úgy hív fel a háziorvosa, hogy holnap már mehet az oltásra, és olyan oltóanyagot kap, ami neki megfelel. Szóval kalkuláljuk be, hogy bármikor sorra kerülhetünk, ahogyan azt is, hogy mindenkinek az immunrendszere másképp fog reagálni.  

Mire leírom ezt a pár sort, már lehet meg is lesz a 3,5 millió beoltott, és nyithatnak a teraszok. Közben persze ne felejtsük el, hogy az oltás nem véd meg azonnal, szóval utána is vigyázzunk egymásra. Amúgy az oltóanyagokról ide kattintva rengeteg mindent megtudhatunk, szóval érdemes átnézegetni a Qubit táblázatát.

Hamarosan egyre fiatalabbak kerülnek sorra, és mivel az alkoholizálás is nagyobb mértékű lesz a kerthelyiségek megnyitásával, jogosan érdekel mindenkit a válasz egy hiteles szakértőtől, hogy lehet-e alkoholt inni az oltás előtt és után.

A Metropol lecsapott Zacher Gáborra, aki jelenleg is COVID-osztályon dolgozó sürgősségi szakorvos, valamint az ország legnépszerűbb toxikológusa.

„Oltás előtt és után 1-2 nappal, ha csak tehetjük, semmilyen alkoholt ne fogyasszunk. Ha mégis így teszünk, nehezebben vészelhetjük át a vakcinát követő mellékhatásokat, hisz másnaposan egyébként is rosszabb a közérzetünk. A védettség miatt ugyanakkor ne aggódjuk. Az oltást követően mindenképp kialakul, függetlenül attól, hogy fogyasztottunk-e alkoholt”

– jelentette ki Zacher, aki január 21-én kapta meg a második oltást, és bár azóta fogyasztott alkoholt, semmilyen problémát nem tapasztalt.

A toxikológus persze hozzátette, hogy jelentős különbség van egy pohár sör és a teljes lerészegedés között.

Én is azt javasolom, hogy bírjuk ki azt a pár napot, vagy azt a hetet is, mert az oltóanyag azért megráncigálja picit az immunrendszerünk bajszát, és ehhez nem hiányzik, hogy plusz feladatokat adjunk neki.

Hogy a védettség az alkohol miatt nem alakul ki, az természetesen eddig is egy hatalmas nagy butaság volt. Akinél nincs megfelelő immunválasz, az nem ettől lesz, de a kutatók már ezen is dolgoznak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos amúgy erről azt nyilatkozta anno, hogy

„ha egy adott időpontban nem mérnek ellenanyagot, az pánikra késztethet valakit, de közben lehetséges, hogy a sejtes immunitása a háttérben működik és védettnek minősül.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás