promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi az összefüggés a dinoszauruszok és a farkasok között?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ádáz tirannoszauruszokat leginkább magányos ragadozókként tudjuk elképzelni, holott egy új felfedezés szerint fejlett szociális életet élhettek.

A régészek még 2014-ben, Utah déli részén leltek rá egy tirannoszaurusz „tömegsírra”, az ásatás azonban a helyszín felfedezése óta tart, a terület nagysága és a csontok térfogata miatt. A csontok és a kőzetek geokémiai elemzésével az Arkansasi Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a dinoszauruszok csontjai nem különböző régiókból „sodródtak össze” az idők során – a leletek ugyanarról a területről származnak, ami arra enged következtetni, hogy a tirannoszauruszok társközösségekben élhettek.

Az új, Utah állambeli helyszín a harmadik tömeges Tirannoszaurusz-sírhely, amelyet Észak-Amerikában fedeztek fel, ez pedig megerősíti azt a 20 évvel ezelőtt megszületett elméletet, miszerint ezek a dinoszauruszok nem magányos ragadozók voltak, hanem társadalmi rendszerben éltek, egy olyan rendszerben, amely leginkább a farkasfalkákéra hasonlíthatott. 

„Hogy ezt a megállapítást megerősítsük, azonban további kutatásokat kell végezni. A tényt, hogy a tirannoszauruszok társközösségekben éltek a jó időkben, ennél kicsit nehezebb feladat megerősíteni. Lehetséges ugyanis, hogy ezek az állatok ugyanazon a környéken éltek, anélkül, hogy társadalmi csoportokba verődtek volna, és csak a fogyatkozó erőforrások körül gyülekeztek” 

– mondta Kristi Curry Rogers, a Macalester Főiskola biológia professzora, aki nem vett részt az ásatásokon, viszont áttekintette az eddigi eredményeket.

Az elméletet az elmúlt húsz évben egyébként Rogersen kívül még sokan megkérdőjelezték – szerintük ugyanis a dinoszauruszok nem rendelkeznek olyan agyi kapacitással, hogy kifinomult társadalmi interakcióba léphessenek egymással.

[[cikk2]]

A területen a tirannoszaurusokon kívül a kutatók hét teknősfajt, több hal- és rájafajt, két másik dinoszauruszfajtát és egy fiatalkori Deinosuchus aligátornak (az aligátorfélék egy kihalt rokonának) szinte teljesen ép csontvázát is megtalálták, és úgy tűnik, hogy ezek az állatok nem együtt haltak meg, ellentétben a dinoszauruszokkal. Mindez azt bizonyítja, hogy érdemes folytatni a helyszín feltárását, és tovább kiutatni e kihalt állatfaj rejtélyeit.

(via phys.org)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás