promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A háziállatokon keresztül is támad a koronavírus?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre több olyan hír kerül napvilágra, hogy az állatkertekben és az akváriumokban koronavírusos állatokat találnak. Nemrég egy csapat vidra fertőződött meg. Veszélyt jelentenek-e a Covid-19-cel diagnosztizált állatok az emberekre?

A georgiai akvárium azután tesztelte le a vidrákat, miután

„enyhe légúti tüneteket mutattak, ideértve a köhögést, a tüsszentést és az orrfolyást, valamint enyhe letargiát is észrevettek rajtuk.”

Az akvárium az ügy kivizsgálását követően azt gyanítja, hogy a vidrák egy tünetmentes dolgozótól kaphatták el a fertőzést, mivel ezek az állatok nincsenek közvetlen kapcsolatban a látogatókkal.

„Az állatorvosok és az állatgondozók folyamatos megfigyelés alatt tartják az ázsiai karmos vidrákat, akik szükség esetén ellátásban részesülnek" 

– mondta Dr. Tonya Clauss, a Georgia Aquarium állat- és környezetvédelmi alelnöke.

Ez volt az első alkalom, hogy a georgia-i Akvárium Covid-19 teszteket csináltatott az állatokon, azonban már máskor is volt rá példa, hogy a vírus emberekről állatokra terjedt. 

A Louisville-i állatkertben decemeberben három hóleopárdnak lett pozitív a koronavírus-tesztje, valamint nercek ezrei haltak meg Utah és Wisconsin prémfarmjaiban a koronavírus-járvány kitörését követően. 

„[...] jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani, célszerű elkerülni, hogy idegeneknek simogassák kedvenceinket!” 

– írta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ettől függetlenól ezek az esetek azt bizonyítják, hogy a vírust igenis át lehet adni az állatoknak is, például házikedvenceinket is megfertőzhetjük vele, habár tény, hogy egyelőre csak kiszámú ilyen esetet dokumentáltak, és nincsenek adataink arra nézve, hogy az állatok tovább terjeszthetik-e a vírust emberekre. Pánikra egyelőre tehát semmi okunk!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás