promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Marokszámra tömjük magunkba a vitaminokat, de van értelme?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bár a legtöbb országban a védőoltások bevezetése jó úton halad, sokan még mindig védelem nélkül élnek a COVID-19 járvány veszélyeivel szemben. Egy nemzetközi kutatócsoport nemrég arra a következtetésre jutott, hogy azoknál a nőknél, akik bizonyos típusú vitaminokat szednek, egy kicsivel alacsonyabb a megfertőződés kockázata, mint másoknál. De még ne rohanjunk a gyógyszertárba!

Először is fontos megjegyezni, hogy a multivitaminok potenciális előnyei rendkívül korlátozottak. Az orvosok általában azt mondják, hogy a legtöbb ember számára a megfelelő étrend is elegendő az egészség megőrzéséhez, bizonyos tanulmányok pedig arról tudósítanak, hogy egyes vitaminok konkrétan haszontalanok.

Ennek ellenére a koronavírus-járvány kirobbanásakor a vécépapír és a kézfertőtlenítő mellett a vitaminok tűntek el leggyorsabban a patikák és drogériák polcairól. 

A különböző táplálék-kiegészítők és a vitaminok szerepet játszhatnak egészségünk támogatásában. A cink például egyike azon kevés mikroelemeknek, amelyek rövidíthetnek a nátha lefolyásán. Vagy ott van például a B12 vitamin, amely a vegán étrendet folytatóknak ajánlott. A fertőzések elhárítása kapcsán azonban valamivel trükkösebb a történet.

Egy 2020 elején elindított kutatás eredménye azt mutatja, hogy elenyésző a különbség a vitamint fogyasztó és nem fogyasztó lakosok között a megfertőződés tekintetében az Egyesült Királyságban. Érdekes módon azonban, mikor ugyanezen vizsgálat eredményeit a nemek szerint felosztva elemezzük, valami különös tűnik fel: a kutatók szerint a férfiaknál szinte semmilyen különbség nem volt megfigyelhető a táplálékkiegészítők kapcsán, míg a nőknél minden életkorban megfigyelhetőek voltak apró eltérések.

A pozitív eredmények az omega-3 zsírsav-, probiotikum-, multivitamin- vagy D-vitamin-kiegészítők fogyasztóinál voltak tapasztalhatóak.


Forrás: Profimedia

De miért csak a nőkre voltak hatással?

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a vitaminokat vásárló nők valószínűleg alapból egészségtudatosabbak lehetnek, mint a férfiak, például elővigyázatosabban használhatják az arcmaszkokat és alaposabban moshatják meg a kezüket is. Így voltaképpen nem a nőknek van valamiféle plusz képességük, amit a vitaminok támogatnak, csupán a hölgyek alapból elővigyázatosabbak a fertőzés megelőzése kapcsán.

Mindezeket figyelembe véve az eredmények nagyon szerény különbséget mutatnak a fent említett vitaminok fogyasztásához kötődően:

kevesebb, mint 1 százalékkal csökkentették a COVID-19 elkapásának abszolút kockázatát a tanulmányban résztvevőknél. 

Egyelőre tehát nem érdemes a patikába rohanni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás