promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eddig eltitkolt emberi szuperképességre jöttek rá a tudósok – lehet, neked is van ilyen
Borítókép:  Profimedia.hu
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Téged is kiráz a hideg, ha akarod? Akkor lehet, hogy neked is van.

Van úgy, hogy nagyon hideg van, vagy éppen annyira jó valami, hogy azonnal libabőrösek leszünk – és eddig azt gondoltuk, hogy mindez az emberi kontrollon kívül esik, nincs a libabőrre hatásunk. Élnek köztünk azonban olyan emberek, akik mint egy villanykapcsoló, úgy használják ezt a szuperképességüket, amikor libabőrösek szeretnének lenni, egyszerűen azok lesznek – írja az IFLScience.

A kutatások pedig azt mutatják, hogy ez némileg személyiségfüggő is, hiszen azok, akik sokkal nyitottabbak más társaiknál, nagyobb valószínűséggel vannak ennek a tudásnak birtokában.

A libabőr egy evolúciós maradvány őseinktől, amelynek keretében az izmok összehúzódnak a szőrtüsző körül, ennek hatására a szőr felemelkedik, és egy szőrös állat sokkal félelmetesebbnek látszik. Harc esetén például nagyon jól jön, de nálunk, kevésbé szőrös embereknél már nincs nagyon funkciója. A test szimpatikus idegrendszere szabályozza, így a kutatók számára egyelőre érthetetlen, hogy egyesek miért tudják mégis ki meg be kapcsolgatni a libabőrt.

Kik lehetnek képesek erre?

Mint már említettük, akik nyitottabbak, akik fogékonyabbak az újdonságokra, az új ötletekre, azok az emberek, akik kíváncsibbak társaiknál, kreatívabbak, fogékonyak a művészetekre.

A tudósok egyelőre ennyire jutottak, most további vizsgálatokba kezdenek, hogy megtudhassuk, miért csak kevesek kiváltsága ez a képesség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás