promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: 1930-ban elforgattak egy 11 ezer tonnás épületet, miközben zavartalanul ment benne a munka
Borítókép:  Indiana Bell épület / youtube.com/Architect Film (screenshot)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

91 évvel ezelőtt bővítenii akarták az Indiana Bell épületét, de nem volt hely, ezért arra jutottak, hogy el kell forgatni 90 fokkal. Csodával határos módon végül nagyjából egy hónap alatt sikerült elmozgatni a 11 ezer tonnás monstrumot, ráadásul úgy, hogy közben zavartalanul dolgozott benne 600 ember.

1929-ben az Indiana Bell nevű telekommunikációs cég megvásárolt az amerikai Indianapolisban egy 8 emeletes, 11 ezer tonnás épületet, amit 1907-ben építettek. Végül arra jutottak, hogy nagyobbra van szükségük, ezért le akarták rombolni, hogy új, megfelelő méretűt állítsanak fel a helyére az alatta fekvő hatalmas telken. Ez az ötlet viszont nagyon problémásnak bizonyult, ugyanis a munkálatok ideje alatt kénytelenek lettek volna szüneteltetni a szolgáltatásukat, ezért az idősebb Kurt Vonnegut (a híres író apja) kitalált egy megoldást, ami elsőre lehet, hogy őrültségnek hangzik.

Az építész azt javasolta, hogy emeljék fel hidraulikus gépekkel az óriási épületet, majd helyezzék fenyőrönkökre, és kézi emelőkkel gördítsék arrébb 90 fokban, óránként nagyjából 40 centiméteres sebességgel, a lehető legnagyobb biztonságban – így megmaradna az épület, és még hely is lenne a bővítésre, ráadásul úgy, hogy közben zavartalanul dolgozhatna benne 600 ember, és fenntartanák a létfontosságú szolgáltatást.

Sokak meglepetésére ez 1930-ban, mindössze 34 nap alatt meg is történt, ráadásul a gáz, villany, illetve csatorna is üzemelt végig, miközben egy íves bejáraton tudtak közlekedni a dolgozók, akik állítólag észre sem vették, hogy alattuk mozog az egész épület. Máig ez az egyik legizgalmasabb, legkülönlegesebb „költöztetés”, amit az alábbi videó is tökéletesen demonstrál – az épületet végül 1963-ban lebontották.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás