Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Elképzelni is nehéz! A férj meg nem született ikertestvérétől fogant meg a feleség gyermeke

Elképzelni is nehéz! A férj meg nem született ikertestvérétől fogant meg a feleség gyermeke

Tech & Tudomány

Elképzelni is nehéz! A férj meg nem született ikertestvérétől fogant meg a feleség gyermeke

Tech & Tudomány

Buda Villő 14:14

Ez a történet egy hihetetlenül ritka genetikai jelenségről és egy csecsemőről szól, aki az apa meg nem született ikertestvérének a fia.

Termékenységi kezelések hosszú sorozata után a feleségnek végre sikerült teherbe esnie, egy kisfiút szült. Az események eddig nem tűnnek figyelemre méltónak, idáig ez a történet számtalan másik pár története is egyben. 

Mindez addig mondható el, amíg valami különösre nem derül fény: a szülők és a csecsemő vércsoportja eltérő. A tényre a rutin vérvizsgálatok során derült fény, az érthetően megzavarodott apát pedig további vizsgálatokra kérték fel. 

Kiderült, hogy nem ő az apja a csecsemőnek. 

Átlag sztori, mondhatnánk erre is, ha ez egy megcsalásos történet lenne hűtlen feleséggel. Csakhogy a valóság ennél sokkal bonyolultabb.

A további vizsgálódás után az orvosoknak sikerült feltárniuk, hogy nem hűtlenségről vagy a termékenységi klinikán elkövetett baklövésről van szó. Kiderült ugyanis, hogy az apa egy úgynevezett kiméra – egynél több DNS-készlettel rendelkező sejtekből álló személy –, és a gyermek apai génjei a férfi meg nem született ikertestvérének a DNS-éből származnak. 


Forrás: Profimedia

2017-ben a Journal of Assisted Reproduction and Genetics című folyóiratban is írtak a washingtoni esetről. A tanulmányból kiderül, hogy a történetben szereplő férfi kivételesen ritka állapota akkor fordul elő, amikor két külön petesejtet megtermékenyít két sperma. Ez a két különálló szerkezet a zigóta stádiumban „összeolvad”, így egyetlen szervezet alakul ki, összekeveredő sejtvonalakkal és gyakorlatilag két DNS-készlettel a test különböző részein.

A legtöbb forrás szerint az egész világon mindössze körülbelül 100 ilyen esetet dokumentáltak embereknél.

(via iflscience.com)

Borítókép: Profimedia