Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A puskagolyónál is sebesebbek a szelek a Jupiteren

A puskagolyónál is sebesebbek a szelek a Jupiteren

Tech & Tudomány

A puskagolyónál is sebesebbek a szelek a Jupiteren

Tech & Tudomány

Promotions 08:08

Mindenkit megleptek az adatok, egy földi tornádó hozzájuk képest gyenge fuvallat.

A gázóriás Jupiteren fújó szelek sebessége megközelíti az 1500 km/h-t, vagyis gyorsabbak a puskagolyónál – állapította meg egy friss tanulmány, amelyből a Daily Mail szemezgetett. A kutatók minderre fifikás módon jöttek rá: kipécéztek néhány molekulát, amelyek egy üstökössel történt ütközés révén maradtak az óriásbolygó felhőiben, és fél órán át figyelték azokat teleszkópon keresztül.

A Jupiter legvadabb viharai a Földünknél is nagyobb kiterjedésűek, egy ilyen jelenséget tehát emberként elképzelni is nehéz. A mi bolygónkon az ottani állapotokhoz képest síri csönd uralkodik, hiszen a legpusztítóbb tornádóink alig tudnak 400 km/h fölé kerekedni, és legfeljebb 5 km területre terjednek ki.

Az eredmények a kutatókat is meglepték, mert sokkal enyhébb szelekre számítottak a Jupiteren. A tervek szerint hamarosan közelebbről is szemügyre vehetjük majd a viharokat, mégpedig az Európai Űrügynökség (ESA) jövőre indítani tervezett expedíciója révén.

A tréfásan JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) névre keresztelt küldetés által 2029-ben kezdhetjük meg a vizsgálódást, az elindítandó eszközünk ugyanis 7 év alatt szeli át az űrt. A cél a Jupiter, illetve három legnagyobb holdjának megfigyelése és elemzése lesz.

Borítókép: M.Carroll / Leemage via AFP