promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kakilnod kell, ha egy könyvesboltba lépsz? Ez lehet az oka
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A jelenséget Mariko Aokiról nevezték el, aki 1985-ben először jegyete fel a könyvesboltban szerzett furcsa tapasztalatait.

„Nem tudom, miért, de körülbelül két-három évvel ezelőtt észrevettem, hogy amikor egy könyvesboltba lépek, késztetés érzek a kakilásra” 

– írta Mariko Aoki, aki 29 éves korában egy folyóiratba küldte el először az észrevételeit. A furcsa jelenség meglehetősen elterjedtnek bizonyult, sokan írtak a magazin szerkesztőségének, hogy ugyanezeket a tüneteket tapasztalják. Az emberek az alábbi módon jellemzik a különös érzést:

„Olyan, mintha hirtelen elviselhetetlen székletürítési késztetés törne rájuk, olyan, amely csak a könyvesboltokban jelentkezik.”

– olvasható az iflscience.com oldalán.

Néhányan azt állították, hogy más tüneteik is jelentkeztek, például gyomorgörcs, amely annyira legyengíti őket, hogy képtelenek maguknak vásárolni egy könyvesboltban. Valamilyen oknál fogva azonban ez a jelenség kizárólag csak a könyvesboltokban lép fel, a könyvtárakban nem.

Mi okozhatja?

Egyesek azt állítják, hogy a könyvek tintájában lévő vegyi anyagok okozhatják a tüneteket ezzel kapcsolatban azonban nem sok kutatást végeztek. Ennek oka valószínűleg az, hogyha valóban a tinta okozná az ingert, akkor a könyvesboltban dolgozó személyzetnek is állandóan vécére kellene járnia. 

Mások szerint valamiféle Pavlovi-reflexről van szó. Ahogy Pavlov kutyáinak a csengő hangjára azonnal beindult a nyáltermelődése, úgy bizonyos embereket a könyvesbolti légkör székletürítésre késztet. Ezt az asszociációt azzal magyarázták, hogy sokan olvasnak a vécén ülve. Ebben az esetben azonban felmerül a kérdés, hogy miért csak a könyvesbolti könyvek idézik elő a kakilási kényszert, míg az otthoni könyvespolc közelében teljesen nyugodtak maradunk.

Egy másik, népszerű magyarázat az, hogy az inger a testtartáshoz kapcsolódik: amikor ugyanis lehajolunk, hogy magunkhoz vegyünk egy könyvet, a végbél olyan pozícióba helyezkedik, amely beindíthatja az ürítési folyamatot. 


Forrás: iflscience.com

Természetesen van egy negyedik magyarázat is, amely szerint egyáltalán nem is létezik Mariko Aoki-szindróma, és az egész jelenség csupán véletlen egybeesések sorozata. 

Lehetséges az is, hogy miután a történet körbejárta a világot, az emberek elkezdték beképzelni maguknak a tüneteket.

Amíg a Pengiun Books vagy akár a magyar Libri nem kezdi el pumpálni a pénzt a kutatásokba, valószínűleg nem tudjuk meg az igazságot. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás