promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Láttál már kakiló uborkát? Biztos nem, pedig elképesztő látvány
Borítókép:  National Geographic / Youtube.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

64 ezer tonna ürülék évente, ez 5 Eiffel-torony tömege. Ennyit kakilnak a Heron Island közelében élő tengeriuborkák.

Párizs büszkeségének, az Eiffel-toronynak a tömege körülbelül 12 ezer tonna, ha ezt a számot megszorozzátók öttel, megkapjátok azt, hogy mennyi ürüléket pottyantanak el évente a tengeriuborkák. Mármint azok a tengeriuborkák közel 3 millióan, amelyek a Heron Island közelében élnek Ausztráliában - írja a Livescience.

A tudósok azért mérték meg a tengeriuborkák ürüléket, hogy választ kaphassanak az egyik legnagyobb kérdéssel kapcsolatban, amely a tengeriuborkáknál szóba jöhet,

vajon hogy járulnak hozzá a koralzátonyok fennmaradásához?

A kutatás eredményeként az jött ki, hogy egészen fontos módon, ugyanis a tengeriuborkák a gilisztákhoz hasonlóan mozgatják a tengerfenék üledékeit, a benne lévő élőlényekkel egyetemben, így pedig tápanyagokban gazdag trágyát gyártanak, amelybe más élőlények beköltözhetnek, de kálcium-karbonátot is kibocsájtanak, amely a korallzátonyok mészvázának építésében fontos.

Így ahol az ínyencségnek számító tengeriuborkákat nagy számban vadásszák, ott a korallzátonyok elkezdenek algásodni és pusztulni. A tengeriuborkák tehát elképesztően fontos tápanyagmozgatásokat végeznek a tengerekben.

Láttátok már, hogy kakil egy tengeriuborka?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás