promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Úgy születettek utódai nőstény rájáknak, hogy két éve nem volt hím a közelükben
Borítókép:  A kép illusztráció. GABRIEL BARATHIEU / BIOSPHOTO / BIOSPHOTO VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy új-zélandi vízi állatkertben éldegélő ét nőstény sáskarájának, Nibble-nek és Spotnak úgy születtek ivadékai, hogy hímek két a közelükben sem voltak. De hogyan történhetett mindez?

„Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi nőt – a nő férfit" – írta egykoron Karinthy Frigyes.

Nos, az aucklandi SEA Life Kelly Tarlton vízi állatkertben éldegélő két nőstény sáskarája úgy döntött nem próbálkozik az ellenkező nem megértésével, de még azzal sem, hogy szexuális közösséget vállaljon valamely hímmel a családalapítás végett. Eme két egyednek, név szerint Nibble-nek és Spotnak ugyanis úgy születtek ivadékai, hogy hímek két a közelükben sem voltak – olvasható a The Guardian cikkében.

Rendben, de akkor mégis hogyan jöhetett világra egy sáskarája poronty? Az akvárium kurátora, Andrew Christie szerint úgy, hogy a legutolsó aktust követően  ráják szervezetében spermiumok maradtak meg. Ezek a spermiumok a peteérésre várva, akár egy-két évig is készen állhatnak a megtermékenyítésre.

„Ez igen gyakori az olyan fajoknál, amelyek egyedei elég ritkán találkoznak" – errőé már Adele Dutilloy, az új-zélandi vízi és légköri kutatóközpont (NIWA) halbiológusa beszélt.

Az utódok szűznemzéssel jöttek világra, ilyekor a petesejt megtermékenyítés nélkül alakul embrióvá. A végső válaszhoz enetikai vizsgálat szükséges. De csak akkor lehet elvégezni a teszteket, ha a kis ráják már megnőttek. Addig meg bizonytalanságban maradunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás