promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A mosoly megszépít? Vagy épp ellenkezőleg?
Borítókép:  Wikipédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ leghíresebb festményeinek legendás portréalanyai közül legtöbben komor, borongós arckifejezéssel merednek ránk a vászonról. Mona Lisa visszafogott, már-már bágyadt mosolyán kívül leginkább sejtelmes pillantásokat vagy sokatmondó tekinteteket őriznek a múlt századok legnagyobb remekművei. Egy applikációnak köszönhetően azonban most ragyogó mosolyt varázsolhatunk mindnyájuk arcára. Az eredmény egyszerre mókás, hátborzongató és emberi.

Íme I. Erzsébet királynő eredeti, tekintélyt parancsoló portréja.


Forrás: Wikipédia

Itt pedig a mosolygós változat, amely egészen emberien mutatja be az 1500-as években uralkodó őfelségét.

Haladjunk tovább VIII. Henrik portréjával, aki az angol történelem egyik legismertebb alakja. A portrét ifj. Hans Holbein festette.


Forrás: Wikipédia

A mosolygós Henrik láttán nem gondolnánk, hogy a festményen látható férfi valósággal sportot űzött a megunt feleségek lefejeztetéséből. 

Jan Vermeer van Delft holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című festményének modelljét sejtelmes tekintete miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik. 


Forrás: Wikipédia

A mosolygós változat már nem annyira sejtelmes, a modell itt inkább egy hétköznapi, fiatal, bájos lányra emlékeztet minket.

Az Amerikai gótika című alkotás Grant Wood munkája, és az amerikai festőművészet egyik legismertebb alkotásaként tartják számon. A kép a háttérben álló, neogótikus stílusban épült házról kapta a nevét. A festmény előterében álló alakok nem valós személyek. A művész testvérét kérte meg, hogy álljon modellt az elképzelt farmer eladósorban lévő lányának figurájához.


Forrás: Wikipédia

A férfi alakját Wood saját fogorvosáról, Dr. Byron McKeebyről mintázta, azt viszont nem tudjuk, hogy McKeeby-nek is ilyen szabályos fogai voltak-e. 

Ludwig Van Beethoven portréja Joseph Karl Stieler festőművésztől.


Forrás: Wikipédia

A festmény egyik leghatalmasabb művének, a Missa Solemnisnek komponálása közben ábrázolja a zeneszerzőt, aki valószínűleg közel sem volt ennyire virgonc a zenemű szerzésekor. Bár az is igaz, hogy a kissé kényszeredettnek tűnő mosoly akár még valós is lehetne. Mintha épp arra gondolna: „nehéz a melódia, jól jönne már egy jó pia.”

Hölgy hermelinnel című festmény Leonardo da Vinci egyik korai munkája.


Forrás: Wikipédia

A kép címével ellentétben a modell nem egy hermelint tart a kezében, hanem egy vadászgörényt. A nő talán épp ezen a kis félreértésen kacag. Vagyis kacagna, ha tényleg mosolygott volna.

Gustav Klimt egyik legismertebb festményének modelljét, Adele Bloch-Bauert Ausztria Mona Lisájaként is emlegetik. Az asszony annyira felkeltette a híres festő érdeklődését, hogy két képet is készített róla.


Forrás: Wikipédia

Adele állítólag törékeny, beteges asszony volt, ami nem szembetűnő ezzel az életvidám (ám mesterséges) mosollyal az arcán.

Frida Kahlo az egyik legismertebb női festőművész világszerte. Számos önarcképet készített magáról, a lenti festményen egy majommal és egy papagájjal látható.


Forrás: Wikipédia

Ezzel a hatalmas mosollyal leginkább egy átlagos tinilányra hasonlít.

Az alábbi portré Boleyn Anna feltételezett arcképe, ismeretlen festőművész alkotása.


Forrás: Wikipédia

Szegény, ha tudná, mi vár rá, nem mosolyogna így... Ja, hogy nem is mosolyog igazából!

Az alábbiakban Vincent Van Gogh önarcképét láthatjuk.


Forrás: Wikipédia

Az applikáció nyilván nem igazán tudta hova tenni a posztimpresszionista stílust. Jótanács: ha bárki ilyen arccal méreget minket, azonnal kezdjünk el rohanni a másik irányba!

Mányoki Ádám II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemről készült arcképe a magyar barokk festészet egyik legszebb portréja.


Forrás: Wikipédia

És milyen jól áll neki a mosoly.

Kísérleti listánkról természetesen az igazi Mona Lisa sem maradhatott le. Bár a modell alapból mosolyog, kíváncsiak voltunk rá, vajon még mi rejlik benne. 


Forrás: Wikipédia

Hát íme:

Az átalakított képeket a FaceApp nevű applikációval készítettük el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás