promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mélyelemezés készült egy épségben maradt dínósegglyukról
Borítókép:  RAUL LUNIA / LEEMAGE VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mélyelemzés készült egy épségben maradt dinoszaurusz (egész pontosan egy psittacosaurus) kloákáról. Akadnak érdekességek.

A 444 szúrt ki egy hiánypótló témáról szóló cikket. A Bristol Egyetem kutatói ugyanis egy olyan psittacosaurus-leletet vetettek mély és részletes vizsgálat alá, amelynek megmaradt a végbélnyílása. (Ilyen leletet eddig még nem találtak.)

„Ez a csontváz egyedülálló" – fogalmazott röviden és tömören az egyetem paleobiológusa, Jakob Vinther a livescience-nek.

A mélyelemzés fő tanulsága, hogy a dínósegglyuk „all in one" (azaz minden egyben) funkciót töltött be, hiszen egyszer szolgált kakilásra, pisilésre, párzásra, és tojáslerakásra. 

„Hosszú időben mire befejeztük a vizsgálatot, mert korábban senki nem vizsgált élő állat külső kloákáját, szóval igencsak ismeretlen terület volt ez" – tette hozzá Jakob Vinther.

Ami még kiderült az az, hogy a psittacosaurus végbélnyílása kiemelkedett testének környezetéből, illetve találtak az állat „hátsó nyílásán" két, szimmetrikusan elhelyezkedő kitüremkedést nagyon hasonló krokodilféléken látható szemölcsökhöz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás