Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Mélyelemezés készült egy épségben maradt dínósegglyukról

Mélyelemezés készült egy épségben maradt dínósegglyukról

Tech & Tudomány

Mélyelemezés készült egy épségben maradt dínósegglyukról

Tech & Tudomány

Promotions 18:58

Mélyelemzés készült egy épségben maradt dinoszaurusz (egész pontosan egy psittacosaurus) kloákáról. Akadnak érdekességek.

A 444 szúrt ki egy hiánypótló témáról szóló cikket. A Bristol Egyetem kutatói ugyanis egy olyan psittacosaurus-leletet vetettek mély és részletes vizsgálat alá, amelynek megmaradt a végbélnyílása. (Ilyen leletet eddig még nem találtak.)

„Ez a csontváz egyedülálló" – fogalmazott röviden és tömören az egyetem paleobiológusa, Jakob Vinther a livescience-nek.

A mélyelemzés fő tanulsága, hogy a dínósegglyuk „all in one" (azaz minden egyben) funkciót töltött be, hiszen egyszer szolgált kakilásra, pisilésre, párzásra, és tojáslerakásra. 

„Hosszú időben mire befejeztük a vizsgálatot, mert korábban senki nem vizsgált élő állat külső kloákáját, szóval igencsak ismeretlen terület volt ez" – tette hozzá Jakob Vinther.

Ami még kiderült az az, hogy a psittacosaurus végbélnyílása kiemelkedett testének környezetéből, illetve találtak az állat „hátsó nyílásán" két, szimmetrikusan elhelyezkedő kitüremkedést nagyon hasonló krokodilféléken látható szemölcsökhöz.

Borítókép: RAUL LUNIA / LEEMAGE VIA AFP