Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Már egy őscápa poronty is elképesztő méretű volt

Már egy őscápa poronty is elképesztő méretű volt

Tech & Tudomány

Már egy őscápa poronty is elképesztő méretű volt

Tech & Tudomány

Promotions - 2021.01.14. 07:17

A chicagói DePaul Egyetem kutatása arra volt kíváncsi, mekkora is lehetett egy óriásfogú őscápa mikor megszületett. Nos, az eredmény ellképesztő: két, két és fél méter.

Guardian közölt egy cikket honlapján a chicagói DePaul Egyetem kutatásáról, amelynek a középpontjában óriásfogú őscápák álltak. Ezek, az olykor 15 méteresre is megnőtt egyedek 1,5-3,6 millió évvel ezelőtt éltek az óceánokban. De az csak most derült ki, hogy mekkorák is voltak születésukkor a földi élet történetének egyik legnagyobb húsevői. Nos, nagyobbak mint az emberek többsége.

 A képalkotó vizsgálat során kiderült, 

az újszülött megalodon orrától a farka végéig két, két és fél méteres lehetett.

„Ez az első ilyen kutatás megalodonokról: segítségével megismerhettünk a születéskori méretüket, szaporodásukat és növekedési mintázatukat" – mondta Kenshu Shimada, a chicagói DePaul Egyetem paleobiológusa, a kutatás vezetője. A faj ráadásul igen hosszú ideig élt, átlagos életkora 88 év. Egy kifejlett megalodon főként tengeri állatokkal (fókákkal, delfinekkel és bálnákkal) táplálkozott.

„Belegondolni, hogy egy bébi megalodon közel kétszer akkora volt, mint az általunk vizsgált legnagyobb felnőtt cápák, észbontó" – mondta Matthew Bonnan, a Stockton Egyetem biológusa. 

Borítókép: HUGO SALAIS / METAZOA STUDIO / AFP