promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már egy őscápa poronty is elképesztő méretű volt
Borítókép:  HUGO SALAIS / METAZOA STUDIO / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A chicagói DePaul Egyetem kutatása arra volt kíváncsi, mekkora is lehetett egy óriásfogú őscápa mikor megszületett. Nos, az eredmény ellképesztő: két, két és fél méter.

Guardian közölt egy cikket honlapján a chicagói DePaul Egyetem kutatásáról, amelynek a középpontjában óriásfogú őscápák álltak. Ezek, az olykor 15 méteresre is megnőtt egyedek 1,5-3,6 millió évvel ezelőtt éltek az óceánokban. De az csak most derült ki, hogy mekkorák is voltak születésukkor a földi élet történetének egyik legnagyobb húsevői. Nos, nagyobbak mint az emberek többsége.

 A képalkotó vizsgálat során kiderült, 

az újszülött megalodon orrától a farka végéig két, két és fél méteres lehetett.

„Ez az első ilyen kutatás megalodonokról: segítségével megismerhettünk a születéskori méretüket, szaporodásukat és növekedési mintázatukat" – mondta Kenshu Shimada, a chicagói DePaul Egyetem paleobiológusa, a kutatás vezetője. A faj ráadásul igen hosszú ideig élt, átlagos életkora 88 év. Egy kifejlett megalodon főként tengeri állatokkal (fókákkal, delfinekkel és bálnákkal) táplálkozott.

„Belegondolni, hogy egy bébi megalodon közel kétszer akkora volt, mint az általunk vizsgált legnagyobb felnőtt cápák, észbontó" – mondta Matthew Bonnan, a Stockton Egyetem biológusa. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás