promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális balszerencse, ha fekete macska megy át előtted? Nem mindig! Nagy szerencsét is jelezhet, mondjuk, mikor
Borítókép:  Kimi Albertson / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Attól függ, hogy melyik irányból jön át előtted! Mondjuk, mikor jelez szerencsét, és mikor jelent balszerencsét. Napi okosító.

A macska a kereszténység színre lépésével démonizált lény lett, mivel korábban a pogánynak bélyegzett vallásokban fontos szerepet töltöttek be a négylábúk, 1233-ban IX. Gergely pápa egyenesen az ördög földi megtestesüléseinek kiáltotta ki őket. Innentől kezdve pedig nem volt kérdés, hogy ahol megjelentek, ott csőstűl jött a baj, a szerencse száműzött dolog lett még a környéken is.

Sőt, nem volt ritka, hogy a macskákat a keresztények üldözték is, hogy kivégezhessék őket.

Ahol tehát a fekete macska megjelenik, ott jó dolgot ne keress, és ez a begyöpösödés még manapság is érezteti magát. Sokan úgy fondolják, hogy az úton előttük átszaladó fekete szőrmók elviszi a szerencséjüket, és szerencsételenséggel sújtja őket. Később a boszorkányokkal is kapcsolatba hozták őket, egy tanulmány szerint pedig még a 2000-es években is sokkal több ideig tart, míg egy fekete macskát elvisznek egy menhelyről, átlagosan 6-7 nappal később találnak gazdára, mint nem fekete társaik.

Valószínűleg itt a babona is közrejátszik.

Magyarországon az egyik leginkább elterjedt hiedelem szerint, ha fekete macska megy át előtted az úton, balszerencse fog érni. De a babona kisbetűs része szerint ez nem mindigy van így, attól függ, melyik irányból jön a cica. Ha jobbról balra szalad át előtted, akkor szerencsétlenséget jelez, ha fordítva, akkor viszont már szerencsét. Ráadásul a babonások kifejlesztettek a szerencsétlenség ellen csodafegyvereket is, mondván, ha a macska jobbról balra átszaladna előtted, de te korábban észbe kapsz és közben balra fordulva megfordulsz, akkor a szerencsétlenség szerencsébe fordulhat át.

De más kultúrkörben nem így van,

Japánban egyenesen szerencséthozónak mondják a fekete macskát. Bármilyen megjelenését. Litvániában, ha a gabonatároló környékén találnak fekete cicát, úgy gondolják, hogy az aratás istene jár köztük, és szerencsét hoz. Közép-Angliában pedig sokszor nászajándékba adták őket, hiszen azt tartották róluk, hoyg szerencsét hoznak a házasoknak is.

Ebből is látszik, hogy igazából minden kultúrafüggő, és minden a kultúráinkban gyökerezik.

(Forrás: Howstuffworks, Nlc)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás