promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Érdemes lett volna hajnalban felnézni az égre: egyszerre volt farkashold és meteorzápor
Borítókép:  AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az év tizenharmadik, utolsó teliholdját a Quadrantidák megjelenése még izgalmasabbá tette.

Jól meg van szórva a december különleges csillagászati eseményekkel: alig nyugodhattunk meg azután, hogy a Jupiter és a Szaturnusz december 21-én a Földről nézve alig egy centiméterre került egymáshoz (amire legutóbb 794 évvel ezelőtt, 1226-ban volt példa!), máris itt a "farkashold", ráadásul egy meteorzáporral körítve.

Persze a farkashold csak egy hangzatos megnevezés az év utolsó, 13-ik teliholdjára, egy amerikai indián törzs elnevezését (mert állítólag ilyenkor üvöltenek a farkasok) vette át a világ. Mindenesetre szerdán 4:28-kor megjelent a telihold, és tegnap kezdődött a Quadrantidák meteorzápor is, ami ugyan csak január 4-én éri el a csúcsát, de egy-egy látványos fénycsóvát azért mostanában is el lehet csípni. A Magyar Csillagászati Egyesület szerint "a közepes sebességű, fehér színű rajtagok észlelése mindenkor élményt nyújt".

A Quadrantidákat azért is érdemes figyelni (már akit érdekel az ilyesmi), mert pár éve egy "pukkanó tűzgömböt" is láttak közben:

Közéjük tartozott az a -6 magnitúdós, rendkívül gyors tűzgömb is, mely rövid útja végén, látványos pukkanással világította be a tájat. A műsor azonban itt még nem ért véget! Csodálattal szegeződött hűlt helyére tekintetünk, ahol egy leváló darab és világosbarnás nyoma még perceken keresztül tekergőzött a levegőben 

- írta akkor egy csillagász.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás