promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha december 21-én felnézel az égre, olyat láthatsz, amit 794 éve senki
Borítókép:  A kép illusztráció. PRESERVED LIGHT PHOTOGRAPHY / IMAGE SOURCE / IMAGE SOURCE VIA AFP
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Jupiter és a Szaturnusz december 21-én a Földről nézve alig egy centiméterre kerül egymáshoz. Ilyen jelenségre legutóbb 794 évvel ezelőtt, 1226-ban volt példa.

A Jupiter és a Szaturnusz „násztánca" december 21-én éri el csúcspontját. A két bolygó ugyanis a Földről nézve alig egy centiméterre kerül egymáshoz. Arra, hogy ilyen „közelség" jöjjön létre legutóbb 794 évvel ezelőtt, 1226-ban volt példa – írja a hvg.hu. A következő ilyen együttállásra szerencsére már nem kell ennyire sokat várni, valószínűleg 2080-ban ismét láthatunk ilyet.

Azt azért érdemes jelezni, hogy a két égitest valójában 643 millió kilométerre lesz egymástól, „mindössze" arról van szó, hogy december 21-én a Nap körüli pályájuk hasonló szakaszán tartózkodnak majd.

A Magyar Csillagászati Egyesület havi Égi kalendáriumában jelzi, 

„a Szentírás alapján Jézus Krisztus születését egy „csillag” adta hírül, amelyet betlehemi csillagnak is nevezünk. Csillagászok és történészek sokat foglalkoztak annak megfejtésével, hogy vajon milyen égi jelenség mutatkozhatott azokban az időkben, mi lehetett a titokzatos betlehemi csillag. A lehetséges magyarázatok között felmerülhetett üstökös, szupernóva, ill. több bolygóegyüttállás is. Amennyiben üstökös lett volna a különleges égi jelenség, vélhetően a távol-keleti országokban észlelő csillagászok is feljegyezték volna – ilyen feljegyzés azonban nem ismert.(...) a betlehemi csillag nagy eséllyel a Jupiter és a Szaturnusz Kr. e. 7-ben (háromszor is) bekövetkezett együttállása lehetett"

– írja a szerző.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás