promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták azt a barlangot, ahol Jézus született?
Borítókép:  Stephanie Le Blanc / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hozzá lehet érni a kőhöz, amelyen a Megváltó feküdhetett.

Jézus Krisztus életének és halálának régészeti leleteit, bizonyítékait valószínűleg örökké heves viták fogják övezni, soha nem jut majd nyugvópontra a kérdés. A szkeptikusok azt mondják, hogy a Biblián kívül nincs más bizonyíték a Megváltó létezésére, a vallásos szemlélet ezzel szemben azt mondja, hogy a rengeteg műtárgy, csoda és beszámoló ékesen bizonyítja Jézus isteni létezését és emberfeletti mivoltát.

A két tábor között helyezkednek el a kutatók, aki a kérdést elfogultságoktól mentesen szeretnék megválaszolni.

Mi a helyzet Betlehemmel, ahol Jézus születhetett a leírások szerint?

Betlehem igazi zarándokhely a keresztények számára, a városban található Születés Temploma állítólag az a hely, ahol több mint 2000 évvel ezelőtt Mária világra hozhatta Jézust. Pontosan a szent hely alatti barlangban születhetett a Megváltó, a turisták számára ki is van jelölve itt egy pont, ahol a legenda szerint a kisgyermek feküdt. Ezt egy csillagos rész jelöli a márványpadlóban.

A látogató a lyukba be is nyúlhat, és meg is érintheti azt a követ, ahol feküdt a csöppség.

A templom amúgy a 4. században épült Nagy Konstantin császár parancsára. Ő volt az a császár, aki 313-ban vallásbékét hirdetett a kereszténységgel szemben, az édesanyja pedig már hívő volt, aki Krisztus-ereklyék után kutatott a Szentföldön. A legendák szerint Heléna volt az, aki megtaláta a Golgotán Jézus-keresztjének darabkáit is, erről pedig úgy győződött meg, hogy a fadarabaokkal betegeket kezdtek el gyógytani.

De előtte a rómaiak szisztematikusan próbálták eltüntetni Jézus születésének nyomait, illetve a helyet, ahol ez megtörtént. Épp ezért építettek a hely fölé egy szentélyt is egy görög istenség, Adonisz tiszteletére. Hadrianus császár ugyanis a kereszténységet olyan eszmének ítélte, ami egyfelől veszélyezteti a császár isteni természetét, másfelől pedig a birodalom rendjét rombolhatja.

Végül a kereszténység győzött. A kutatók viszont rengeteg kérdést tettek fel.

Azt azonban nem tudjuk pontosan továbbra sem, hogy Jézus Betlehemben született-e. Az időpont sem stimmel egyes kutatók szerint szerint. Feltételezések szerint több Betlehem nevű város is lehetett, vagy az is megeshet, hogy nem is létezett ekkor még ilyen nevű város. Megeshet az is, hogy Jézus Názáretben született. Sokan azt vallják, hogy nem a rómaiak Adonisz-szentélyének építése után indult be az a legendagyártás, hogy a rómaiak azért építik ide a templomot, hogy elfeledtessék a Megváltó születésének helyét.

A betlehemi Születés Templom feltételezett helye csupán az egyik variáció, de manapság a leginkább elfogadott variáció Jézus születésének helyére, amiben nagy szerepet játszik Heléna császárné ténykedése is, aki mindenképpen bizonyosságra vágyott a hitét illetően.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás