promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tudósokat totál ledöbbentette az, amit az Amazonas őserdő mélyén találtak
Borítókép:  Manuel Terceros / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengetegen lakhattak már az ókorban is a medencében, és nem is akárhogyan.

Már 2018-ban jött a hír, hogy az eddig szinte lakatlannak hitt Amazonas-medence mélyén 81 falu nyomára bukkantak. A medence amúgy a dél-amerikai kontinens 40 százalékát fedi le, és nagyon sűrű, néhol teljesen áthatolhatatlan növényzet borítja.

Sokáig azt gondolták, hogy az európaiak megérkezése előtt ugyan lakták a területet, de teljesen szórványosan. Aztán a kutatás rácáfolt erre, bizonyítékok kerültek elő, hogy Kolumbuszék érkezésekor akár 2 millió ember is élhetett a medencében. És rengeteg, korábban elhagyottnak hitt területről az is kiderült, hogy valójában régi, elhagyott kertek.

Akkor azt remélték, hogy még több ezer, ezekhez hasonló kis település felfedezése előtt állnak. A műholdas vizsgálódás folytatódott tehát, és nemrégiben jött a nagy bejelentés, hogy a települések nem is akárhogyan vannak térben megépítve, hanem szabályos elrendezést mutatnak, mintha az összes, előre meg lett volna tervezve.

Az óraszámlapokhoz hasonlóan épülnek fel.

Az új, elképesztő felfedezést a műholdas vizsgálatok mellett bevetett új technológia, a LiDAR szkenner tette lehetővé. A LiDAR alacsony energiájú lézerrel bombázza a környezetét, majd háromdimenziós képet generál az általa megcélzott területből.

Így pedig nem faluról falura folytatódott a kutatás, hanem faluk hálózatát nézhették meg felülről. Utak nyomaira is bukkantak, ezek szerint a falvak szorosan kapcsolódtak is egymáshoz, az utak pedig sugárszerűen kapcsolják őket egységbe.

Olyan az egész, mint egy hatalmas közösségi hálózat. Ami eddig rendszertelenül felépülő, szétszórtan elhelyezett falvak laza kapcsolatát mutatta, most egy nagyon szervezett falurendszert láttat. 

A kutatás természetesen folytatódik, így az is elképzelhető, hogy pár éven belül a tudósok bemutathatnak egy brutálisan nagy hálózati rajzot, ahol feltárul egy eddig mikrokozmosznak hitt világ makrokozmosza, az Amazonas-medence falvainak birodalma.

(Forrás: University of Exeter)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás